Feierkreft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Feierkreft er hudkreftpungen hos feiere.

Kreften er framkalt av stoffer i soten. Sykdommen ble første gang beskrevet av den engelske kirurgen Percivall Pott (1714–1788) i 1775.[1] Dette var første gang det ble beskrevet en sammenheng mellom en krefttype og påvirkning av kjemikalier, og mellom et spesifikt yrke og risiko for kreft.

Sykdommen var hovedsakelig et britisk fenomen. Eksempelvis hadde feiere i Tyskland tette klær som ga beskyttelse,[2] som forhindret soten til akkumulere seg på den nedre overflaten av skrotum. I Storbritannia ble gutter sent opp i skorsteinspipene i kun underbukser og skjorte, og tidvis helt nakne.[3] Behandling var kirurgi hvor sykt kjøtt ble skåret bort. Før bedøvelse var dette i seg selv en enkel prosess for kirurgen, men forskrekkelig og smertefullt for pasienten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ellis, Harold; Calne, Roy; Watson, Christopher (2011): General Surgery Lecture notes, Wiley Blackwell, 12. utg. (sammendrag)
  2. ^ Waldron, H.A. (1983): «A brief history of scrotal cancer», s. 393.
  3. ^ Waldron, H.A. (1983): «A brief history of scrotal cancer», s. 390.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.