Fei Xiaotong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fei Xiaotong
Xiaotong.jpg
Født2. november 1910
Wujiang
Død24. april 2005 (94 år)
Beijing
Utdannet ved Tsinghuauniversitetet, University of London
Beskjeftigelse Antropolog, sosiolog, universitetslærer
NasjonalitetFolkerepublikken Kina
Utmerkelser Bronislaw Malinowski Award, Ramon Magsaysay-prisen

Fei Xiaotong (kinesisk: 费孝通; pinyin: Fèi Xiàotōng; Wade-Giles: Fei Hsiao-t'ung; født 2. november 1910 i Wujiang i Jiangsu i Kina, død 24. april 2005 i Beijing) var en kinesisk forsker og professor i sosiologi, antropologi og etnologi.Han er kjent for sine studier om Kinas nasjonale minoriteter og la grunnsteinen for etnologisk forskning i Folkerepublikken Kina. Han underviste sosiologi ved Pekinguniversitetet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fei Xiaotong kom fra en fremstående men ikke rik familie. Faren, Fei Pu'an (费朴安) var utdannet i de kinesiske klassikere og hadde tatt graden shengyuan i den kinesiske embedsmannseksamen, studert i Japan, og grunnlagt en middelskole. Feis mor, Yang Niulan (杨纽兰), var kristen, og datter av en regjeringsembedsmann, og også høyt utdannet, hun hadde grunnlagt en småskole i Wujiang som Fei gikk på.

Fei Xiaotong studerte selv fra 1930 til 1935 ved Yenchinguniversitetet og deretter sosiologi ved Tsinghuauniversitetet, begge i Beijing. Deretter var han student under Bronisław Malinowski ved University of London, der han tok doktorgraden i 1938.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Da han vendte tilbake til Kina var store deler under japansk okkupasjon, og derfor ble hans første undervisningsstilling langt inne i landet, i Kunming (som ikke var okkupert). Der var han professor i sosialantropologi.

Hans første feltarbeider var i fjellene i Guangxi. Hans første viktige publikasjon, «Peasant Life in China» (1938) sprang ut av disse undersøkelsene.

Etter Folkerepublikken Kinas grunnleggelse og til slutten av 1970-årene kunner han ikke videreføre sin undervisning i særlig grad. Men etter kulturrevolusjonens ødeleggelser fikk han i oppdrag å bringe disse forsømte eller forverngte fagfeltene «i orden».

I 1980-årene gikk han inn for at bøndene skulle få stifte sineegne jordbruksrelasterte bedrifter, og dette ble en politikk som skulle gi drivkraft til den økonomiske utvikling på landet .

Han ble gitt en rekke politiske representative funksjoner, blant annet som formann for Det kinesiske folks politiske konsultativkonferanse, og æresformann for Kinas demokratiske forbund.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • From the Soil. Nytt opplag, University of California Press 1992, ISBN 0520077962.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]