Fehmarnbelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fehmarnbelt
Femern Bælt
Satellittbilde av Fehmarnbelt, med Lolland øverst i bildet og Fehmarn i midten. Den gule linjen markerer fergestrekningen mellom de to øyene.
LandTysklands flagg Tyskland
Danmarks flagg Danmark
OmrådeØst-Holstein og Lolland
Lengde 25 km
Dybde30 m (maks)
SkillerLolland () - Fehmarn (SV)
ForbinderKielbukta - Mecklenburgbukta
Del avØstersjøen, Danish straits
Posisjon
Kart
Fehmarnbelt
54°34′54″N 11°19′08″Ø

Fehmarnbelt (dansk: Femern Bælt, tidligere dansk: Femer Bælt) er et om lag 18 kilometer bredt stred som skiller de to øyene Lolland, i Danmark, og Fehmarn, i Schleswig-Holstein i Tyskland. Det er den nordligste av to forbindelser mellom Kielbukta i vest og Mecklenburgbukta i øst.

Stredet krysses av et bil- og jernbanefergesamband, som er en del av Fuglefluktlinjen og europavei 47, mellom de to fergestedene Rødbyhavn og Puttgarden. Sambandet regnes som det mest brukte mellom de to landene, og har en frekvens på én avgang hver halvtime døgnet rundt.[1] I 2011 ble det vedatt å bygge en undersjøisk tunnel mellom Fehmarn og Lolland. Femernbæltforbindelsen har en planlagt byggestart i 2014 og forventes å åpnes i 2020.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Highways-Denmark: Rødby–Puttgarden ferry – ferries from Rødby to Puttgarden, Germany Arkivert 4. mars 2014 hos Wayback Machine.. Besøkt 25. februar 2014. (en)
  2. ^ Politiken 1. februar 2011: Det bliver en tunnel til Tyskland. Besøkt 25. februar 2014. (da)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]