Feda (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Feda
Fedaelva m bebyggelse.jpg
Feda kirke med skysstasjon og gjestgiveri til venstre.
LandNorge Norge
FylkeAgder
KommuneKvinesdal
Postnummer4485 Feda
Areal0,5 km²
Befolkning392[a] (2021)
Bef.tetthet784 innb./km²

Feda er et tettsted i Kvinesdal kommune i Agder fylke. Stedet ligger ved E-39, om lag 8 kilometer øst for Flekkefjord. Stedet var administrasjonssenter i Feda kommune.

Stedet har en lang historie som strandsted på nordsden av Fedafjorden omkring Fedaelvas munning. Elveoset er fra naturens side utformet som en god havn for mindre skip og båter.

Bebyggelsen[rediger | rediger kilde]

Fedas hovedgate med Feda kirke i bakgrunnen.
Tettstedet Feda 1953. Bildet viser utløpet av Fedaelva på nordsida av Fedafjorden. På østre elvebredd, til høyre i bildet, ligger Feda kirke fra 1802.

Bebyggelsen i tettstedet ligger fordelt langs begge sider av Fedaelva. Solsiden har den eldste bebyggelsen, og her ligger også Feda kirke fra 1802. Like ved kirken ligger det tidligere gjestgiveriet, som er fra 1782. Her har det vært både bakeri, landhandel, telefonsentral, skysstasjon og fengsel. Hovedgata gjennom Feda var engang Vestlandske hovedvei.

Sjøhusbebyggelsen langs elvesidene er fremtredende. Stedet var i historisk tid kjent for sin store tønneproduksjon i mange bøkkerverksteder. Mange av de eksisterende sjøbodene har inneholdt bøkkerverksteder.

Gården Lindland på vestre elvebredd er fra 1700-tallet og eieren Edle Egeland fikk i 2007 Vest-Agder fylkes kulturvernpris for restaureringen av gårdsanlegget med tilhørende sjøhus, som også er fredet etter kulturminneloven. De fleste gårdene på Feda har sjøhus, ofte med lager for tretønner.

I Feda holder entusiaster bøkkerhandverket ved like. Verkstedet er i drift om sommeren. Bøkkerbua er tildelt Olavsrosa.

Feda fikk allerede tidlig på 1980-tallet utarbeidet bevaringsplan for sentrumsområdet. Den pålegger huseiere å være tro mot gammel byggeskikk. Det er boplikt i Feda, men ikke ellers i Kvinesdal kommune.

Bygda har barnehage, barneskole, bedehus, aldershjem og nærbutikk, men har mistet ungdomsskolen. Ut mot Fedafjorden er det bygget en god småbåthavn.

Veien gjennom Feda[rediger | rediger kilde]

Hovedgata gjennom Feda var engang Vestlandske hovedvei. Ved kirken var det fergested for overfart på Fedafjorden til Rørvik på østsiden av fjorden. Veien vestover til Flekkefjord krysset elva i bru nordligst i tettstedet. Denne brua ble tatt i flom 2015. Veien, som den gang het E-18, seinere E-39, ble fra 1971 (1970-1972 ?) ført over elvemunningen, utenom den gamle bebyggelsen, i ny Feda bru , rett utenfor kirken. Veien ble lagt om i 2006 slik at E-39 går på innsiden og utenom tettstedet gjennom flere tunneler og krysser Fedafjorden på Fedafjorden bru. Etter denne trafikkomleggingen kunne Feda bru rives og tettstedets gamle trehusbebyggelse fikk mer korrekte omgivelser.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Torbjørn Witzøe: Gammel trehusidyll i artikkelserien Sommerstreif i Fædrelandsvennen 15. juli 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]