Faust (1926)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Faust
orig. Faust – Eine deutsche Volkssage
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerFantasy / Drama
Utgivelsesår1926
Prod.landTyskland
Lengde1 t. 47 min.
Språkstum (tyske mellomtitler)
Bak kamera
RegiF. W. Murnau
ProdusentErich Pommer
SjeffotografCarl Hoffmann
Foran kamera
MedvirkendeEmil Jannings
Gösta Ekman
Eksterne lenker

Faust (originaltittel: Faust – Eine deutsche Volkssage) er en tysk stumfilm fra 1924 regissert av F. W. Murnau med Emil Jannings og Gösta Ekman i hovedrollen.

Filmen ble vurdert for norsk sensur 24.09.1926.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Demonen Mephisto gir ett veddemål mot en erkeengel om at Mephisto klarer å ødelegge en rettferdig manns sjel, og ødelegge det guddommelige i ham. Hvis han lykkes, skal Djevelen få herredømme over jorden. Djevelen leverer en pest til landsbyen hvor Faust, en eldre alkymist, bor. Selv om han ber til Gud om å stoppe død og sult, skjer det ingenting. Oppgitt, kaster Faust alle bøkene sine i ilden, og deretter Bibelen også. En bok åpner seg, og viser hvordan man kan oppnå makt og ære ved å inngå en pakt med djevelen.

Faust går til et veikryss som står beskrevet i boken, og tryller frem ondskapens krefter. I begynnelsen bruker Faust sine nye krefter for å hjelpe folket i landsbyen, men de unngår ham når de finner ut at han ikke kan møte et kors. De steiner ham, og Faust søker ly i hjemmet sitt. Faust inngår deretter en ytterligere avtale med Mephisto, som gir Faust tilbake sin ungdom og tilbyr ham jordiske gleder og et rike, i bytte mot hans udødelige sjel. Mephisto frister Faust med visjonen om en vakker kvinne. Deretter tar han ham med til en bryllupsfest i Parma, for å møte hans visjon - en italiensk hertuginne. Faust reiser med henne og forlater Djevelen for å drepe brudgommen hennes.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Medietilsynet» (norsk). Besøkt 31. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]