Fatmir Sejdiu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fatmir Sejdiu
Fatmir Sejdiu på et besøk i Washington D.C., 19. juni 2006.
Født23. oktober 1951 (72 år)
Jugoslavias flagg Pakaštica nær Podujevo i Kosovo daværende Jugoslavia
BeskjeftigelseLærer
Politiker
President i Kosovo
Embete
  • Kosovos president (2008–2010) Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Priština
Arizona State University
EktefelleNezafete Sejdiu (tre sønner)
PartiLDK
NasjonalitetDen sosialistiske føderale republikken Jugoslavia
Republic of Kosova
Kosovo
Utmerkelser"Gjergj Kastrioti Skënderbeu" Decoration
Signatur
Fatmir Sejdius signatur

Fatmir Sejdiu (født 23. oktober 1951) var den andre presidenten i Kosovo. Sejdiu erstattet Ibrahim Rugova etter Rugova døde av kreft i januar 2006. Han tilhører også samme parti, LDK.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Han ble født i den lille landsbyen Pakaštica nær Podujevo, Kosovo i daværende Jugoslavia. Sejdiu snakker albansk, engelsk, serbisk og fransk.

Han bor i Priština sammen med sin kone Nezafete og deres tre sønner.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Sejdiu var en respektert professor ved Universitetet i Prishtina, og underviste gjennom sine perioder som parlamentariker.

Sejdiu var tidlig med i protester mot serbisk autoritært styresett, og hadde i mange år hengende et portrett hengende på sitt kontor, som viste han og partilederen Veton Suroi som låste armene sammen foran opprørspolitiet. Han ble alltid beundret for å være ærlig og rettferdig i alle sitt politisk virke.

Sejdiu var i ledelsen av Kosovos demokratiske ligaLDK og av parlamentet til Kosovo. Sejdiu var en innflytelsesrik parlamentariker i LDK, partiet til avdøde president Ibrahim Rugova.

Fatmir Sejdiu var en av forfatterne av det konstitusjonelle rammeverket for styret av Kosovo, som ble utarbeidet i 2001.

President[rediger | rediger kilde]

Han ble valgt til president av parlamentet etter at Rugova døde av lungekreft tidlig i 2006. Sejdiu har vunnet beundring fra det internasjonale samfunnet for å prioritere implementering av FN-oppfordrede standarder for god styring og multi-etnisitet.

24. juli 2006 var Sejdiu i Wien i det første toppmøtet mellom statsministere og presidenter fra Kosovo og Serbia, for å diskutere den fremtidige statusen til Kosovo.

9. januar 2008 ble Sejdiu gjenvalgt for nye 5 år av parlamentet i Kosovo[1] Statsministeren Hashim Thaci, som Sejdiu utpekte etter valget i 2007, innkalte parlamentet i Kosovo til et ekstraordinært møte 17. februar 2008 for å erklære provinsen som uavhengig[2], og parlamentet vedtok med overveldende flertall samme dag å erklære seg som en uavhengig nasjon. Thaçi leste erklæringen i parlamentet.[3] Etter fem dager hadde 17 land offisielt anerkjent Kosovo, deriblant USA, Storbritannia, Tyskland og Australia.

Sejdiu ble 7. april 2011 etterfulgt av Atifete Jahjaga, etter at valget av Behgjet Pacolli ble annullert av grunnlovsdomstolen som ugyldig.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ VG: Sejdiu gjenvalgt som Kosovos president, presentert 9. januar 2008
  2. ^ Nettavisen: Kosovo holder ekstraordinært møte, presentert 17. februar 2008
  3. ^ Nettavisen: Kosovo MPs proclaim independence, presentert 17. februar 2008
  4. ^ «Kosovo Parties Agree On New President To Avert Crisis», Radio Free Europe/Radio Liberty, 7. april 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]