Fotballaget Fart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fartbana»)
Fart
Fotballaget Fart
Org.nummer975 341 135
LederStein Olstad
Nettsidehttp://www.flfart.no/
Idrettsgren(er)Fotball
KallenavnFart
HjemmebaneFartbana
KapasitetUkjent
LandNorge
By/kommuneHamar
StedVang
Administrasjon
Daglig lederMette Thorslund
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Fartbana

Fotballaget Fart (stiftet i 1934) er et fotballag fra Hamar. Kampene spilles på Fartbana, som ligger på Slemsrud i Øvre Vang, cirka ti kilometer nordøst for Hamar sentrum.

Kvinnelaget[rediger | rediger kilde]

Fart har et kvinnelag i 1. divisjon. Det rykket opp i 2003, fordi laget har lykkes ved å samle de beste lokale jentespillerne, og er det eneste topplaget i Innlandet. Fra 2004 til 2007 spilte Fart uavbrutt i 1. divisjon. I 2006 greide ikke Fart å kvalifisere seg til fortsatt spill i 1. divisjon,[1] men fordi Liungen trakk seg fra 1. divisjon ble Fart spurt om de ville fortsette i 1. divisjon.[2] Året etter vant laget ligaen med 32 poeng, og rykket opp til Toppserien.[3] Toppserieoppholdet ble kort og brutalt for Fart, som bare fikk ett poeng med seg fra oppholdet, en uavgjort hjemme mot Klepp takket være et hat-trick av Inger Helene Hafsahl Karset. Sesongen 2009 var Fart med i opprykksstriden fram til slutt, men etter uavgjort mot Alta i nest siste serierunde, ble begge lagene forbigått av Donn, som endte poenget foran Fart.

Fart har rykket opp to ganger til fra 1. divisjon, i 2011 og 2018. Toppseriesesongen 2012 endte med 22 tap på 22 kamper, som pr. 2018 fortsatt er rekord for svakeste sesong i Toppserien. 3. august 2019 vant Fart over Stabæk og tok dermed sin første seier i Toppserien i sin 55. kamp.

Herrelaget[rediger | rediger kilde]

Farts A-lag for herrer spiller i 4. divisjon. Fram til og med 2006-sesongen var Farts herrer det laget i Indre Østland Fotballkrets som hadde spilt lengst sammenhengende i 3. divisjon. Etter nedrykket til 4. divisjon slo A-lagene til Fart og Vang Fotballag seg sammen under navnet Fart-Vang foran 2007-sesongen. Samarbeidslaget rykket rett opp igjen til 3. divisjon, og det var på forhånd avtalt at ved et eventuelt opprykk var det Fart som skulle ha plassen i 3. divisjon. Dessverre ble det igjen nedrykk, og laget har spilt de siste to sesongene i 4. divisjon.

I 2010-sesongen var det lenge hard konkurranse om den ene opprykksplassen til 3. divisjon mellom Fart og Trysil. Trysil vant imidlertid begge de to internkampene lagene i mellom, og da var også opprykket avklart.

Ridabu IL blir sett på som Farts erkerivdal, mye på grunn av klubbenes geografiske beliggenhet i Vang.

Supporterklubben heter Grævlingberget.

Breddefotball[rediger | rediger kilde]

Fart har 24 lag på yngres nivå. Spillerne er for det meste fra Øvre Vang og Ingeberg.

Kjente spillere og trenere[rediger | rediger kilde]

Den mest kjente spilleren som har spilt for Fart er Thorstein Helstad, som forlot klubben før 1995-sesongen for å spille for HamKam. Han debuterte på A-laget som 16-åring.

Kristin Bekkevold var med da kvinnelandslaget tok gull i sommer-OL 2000. Etter flere år i Fart-trøya, spilte hun en årrekke for Asker Fotball. Etter oppholdet i Asker vendte hun tilbake til Fart, men trappet så ned satsingen og gikk til Brumunddal.

Lene Bredesen spilte i Fart før hun dro til Trondheims-Ørn i 2006. Lene har bestemt seg for å gi seg i Trondheims-Ørn etter 2010-sesongen, og avsluttet Trondheimsoppholdet med å spille cupfinale (tap 7-0 for Røa). Hvor Lene skal spille i 2011-sesongen er foreløpig ikke avklart; det kan bli Fart eller en Toppserieklubb på Østlandet.

Marius A. Overmo, June Holter m.fl. har aldersbestemte landskamper, og spiller / har spilt for klubben.

Tor Arne Granerud har tidligere trent klubben.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Farts damer rykker ned til 2. divisjon Arkivert 7. august 2012 hos Wayback Machine. - fra flfart.no 21. oktober 2006.
  2. ^ Fart tilbake i 1. divisjon? Arkivert 7. august 2012 hos Wayback Machine. - fra flfart.no 1. mars 2007.
  3. ^ Endelig tabell for 1. divisjon fotball for kvinner 2007 - fra Speaker.no, besøkt 7. oktober 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]