Farsfigur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

En farsfigur er vanligvis en eldre mann som innehar egenskaper som for eksempel myndighet, styrke og gode evner som barn kan identifisere seg selv med på et dypt psykologisk nivå. Farsfiguren trenger ikke være den biologiske forelderen til barnet.

Positive farsfigurer har en betydelig rolle i et barns utvikling, og dersom et barn blir utsatt for barnemishandling og omsorgssvikt er det ikke uvanlig å oppsøke en erstatning for manglende kjærlighet og omsorg i hjemmet grunnet et behov for trygghet og oppmerksomhet. Flere studier har vist at positive farsfigurer, biologiske og ikke-biologiske, er assosiert med sunn utvikling hos barn.

Andre studier har vist at mangel på en god farsfigur i barns liv kan ha alvorlige negative psykologiske virkninger på utviklingen av barnets personlighet og psykologiske helse, og skape depresjoner i voksen alder. Mange beryktede seriemordere som Jeffrey Dahmer og John Wayne Gacy har bakgrunn med ekstrem mishandling eller rett og slett mangel på anerkjennelse fra fedrene sine i barndommen.

psykologistubbDenne psykologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.