Farmen: sesong 9

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Farmen 2013 er den niende sesongen av den norske reality-serien Farmen. Den ble spilt inn på Berli GårdLandvik i Grimstad, på sensommeren og høsten 2013. Den hadde premiere mandag 7. oktober på TV 2. Programleder var Gaute Grøtta Grav.

Deltagere[rediger | rediger kilde]

Navn Alder Hjemsted Yrke Utslått Duellseiere Storbonde Merknader
Morten Heggdal [a] 44 Namsos Innsatsleder i politiet Vinner Uke 6 Uke 7
Magnus Røberg 24 Hardanger Tømrer Finale (2.-plass) Uke 9
Jarle Tangerås 25 Hatlestrand Resepsjonist på Hotell Semifinale (3.-plass) Uke 9
Frode Fagermo 40 Mo i Rana Ass. Banksjef Finaleuke (4.-plass) Uke 1
Melissa Holth-Isaksen 30 Tønsberg Barne- og ungdomsarbeider Finaleuke (5.-plass) Uke 8 Utfordrer uke 6
Daria Druzd 29/30 Hønefoss Fengselsbetjent Finaleuke (6.-plass) Uke 5 og 7 Uke 4
Lasse Rød Hansen 23 Sauda Student Uke 9 Uke 2, 6 og 8
Anne Beate Rye 45 Nesodden Agrotekniker og Gårdbruker Uke 8 Uke 3
Mari Gjørva 20 Geiranger Jobber i butikk Uke 7 Uke 2 og 4 Uke 5
Hans Olav Hagen 45 Fenstad Driftsoperatør Uke 6 Uke 1
Kristina Austrheim Bratten 20 Førde Studerer Psykologi Uke 5 Uke 3
Hege Merete Bergsnev 25 Kristiansund Studerer til å bli lærer Uke 4
Marita Wennevold Hollen 50 Fredrikstad Selvstendig næringsdrivende Uke 3
Maren Gjesdal 19 Bønes Fullført VGS Uke 2
Lloyd Lawrence Lorenz 21 Trondheim Promotør i reklamebyrå Uke 1

Utfordrere[rediger | rediger kilde]

     Utfordreren som ble fullverdig deltaker av Farmen.

Navn Alder Hjemsted Yrke
Tom Henrik Wiig 22 Horten Anleggsgartner
Melissa Holth-Isaksen 30 Tønsberg Barne- og ungdomsarbeider

Ukene[rediger | rediger kilde]

Uke 1[rediger | rediger kilde]

Mandag

Episoden begynte med at Frode ble valgt til storbonde og mottok ukesoppdraget av mentor. Ukesoppdraget var delt i tre; de skulle reparere og utvide brygga, lage egen innhegning til griseunger og lage mat som skulle selges til sjøfarende. Kua fødte en kalv som hadde store problemer med å stå på beina, men greide det til slutt. Episoden sluttet meget dramatisk med at et uthus brant ned.

Tirsdag

Episoden begynte med at det kom sendebud fra gårdens eier med beklagelse over brannen og at den nå var anmeldt til politiet. Sammen med brevet fulgte jordbær og fløte som de kunne kose seg med. De fikk gjort seg ferdig med brygga og grisebingen. Jentene på kjøkkenet slet med å få smøret hardt nok. De våknet av at hoppa på gården hadde fått et friskt og velskapt føll, en hingst. Senere måtte de heise det røde flagget for å tilkalle dyrlegen siden den ene kua hadde betennelse i juret, men etter en sprøyte gikk det bra med kua. Frode måtte så velge førstekjempe og valget falt på Lloyd siden han var den som kunne minst om gårdsdrift. Gaute fortalte om skipsfart og dens historiske betydning for Sørlandet. Han snakket også med Hermann Friele Jr. om kaffens betydning på 1800-tallet.

Søndag

Episoden begynte med at deltagerne avsluttet oppdraget som ble godkjent under tvil av mentor. Han mente at osten var for myk, men takket være mye bra arbeid med de andre oppgavene fikk de det godkjent. Lloyd valgte Hans Olav som andrekjempe, og Hans Olav valgte slegge som tvekamp. På markedet var det dårlig med kjøtt, men de fikk med seg mel og fire høner som de håper vil legge egg. Dyrlegen ble tilkalt på nytt da den samme kua stadig hadde problemer med juret.

Uke 2[rediger | rediger kilde]

Mandag

Episoden begynte med at de fikk en valp på gården. Etterpå kom Gaute med et avskjedsbrev fra Lloyd om at han valgte Lasse som ny storbonde. Mentor kom med ukesoppdraget som denne gang bestod i å reparere en flatbundet robåt, bygge en tilsvarende robåt, og høste lin. Hele gjengen ble bedt i Gullbryllup, og i den forbindelse skulle de veve tepper som gave. Kua ble sykere og etter samråd med dyrlegen leverte de den fra seg. Matsituasjonen var prekær på gården.

Tirsdag

De fortsatte arbeidet med ukesoppdraget. Mest prekært var det å få ferdig teppet og puta de skulle gi i gave til gullbrudeparet. Det gikk fint. De gjorde seg og ferdig med reparasjon og bygging av ny flatbunning (robåt fra Sørlandet). Etterpå var de i gullbryllup hvor de fikk meske seg med spekemat, eggerøre, øl og brennevin. Det ble og dans utpå kvelden. Storbonden Lasse måtte velge førstekjempe og valget falt på Maren som er vegetarianer og sterk motstander mot slakting på gården. Ellers snakket Gaute med folk om bygging og viktigheten av flatbunningen.

Søndag

Startet med avslutning av ukesoppdraget, med tømming av båten og ferdiggjøring av linåkeren. Det ble godkjent selv om mentor pirket på enkelte ting. Maren valgte Mari som andrekjempe og hun valgte saging som gren å kjempe i. Det ble og en debatt om man skulle slakte den ene grisen, men da prisen var 15 kr for slakt valgte man i stedet å bruke penger på korn, fire høner og to garnnøster. På tinget var det Maren som tapte tvekampen og måtte reise hjem. I tillegg tok seks utfordrere seg inn i skogen og gjorde seg klar for å kjempe seg inn på gården. .

Uke 3[rediger | rediger kilde]

Mandag

Begynte med at Gaute kom med avskjedsbrev fra Maren hvor hun velger Kristina som ny Storbonde. Mentor kommer med nytt ukesoppdrag som denne gang består i å reparere en tømmerrenne og bygge en demning slik at tømmerstokker kan føres fra innsjøen og ned i tømmerrenna. De måtte også fløte tømmeret til tømmerrenna og få det ned gjennom den. I tillegg skulle de flette 40 kurver som skulle fylles med skogsbær. Kalven ble dårlig og måtte avlives.


Tirsdag

De fortsatte med ukesoppdraget, det største problemet ser ut til å være flettingen av kurvene, men også det gikk seg til etter hvert. Her gjorde Anne Beate en stor jobb. Til tross for det velger Kristina henne som førstekjempe da hun ser på Anne Beate som sin sterkeste konkurrent blant jentene. Vi får også bli med Gaute og se på tømmerfløting, og for historien bak Fuhr og hva de betydde for gårdene i distriktet. Helt på slutten føder purka unger, men kun fem er i live.

Søndag

Programmet begynner med at dyrlegen blir tilkalt for å foreta en sjekk på de nyfødte griseungene. De to svakeste må overnatte inne for å holde på varmen. Videre blir ukesopodraget fullført og mentor kommer for å kontrollere det. Kurvflettingen ble godkjent, men mentor var skeptsk til de usikre arbeidsforholdene ved tømmerrenna. Oppdraget ble imidlertid godkjent, og storbonde Kristina og hennes medhjelpere fikk 20 kroner til å handle med på markedet. Der kjøper de kjøtt, for første gang denne sesongen. Førstekjempe Anne Beate velger Marita som andrekjempe, som gir sistnevnte fordelen av å velge hvilken tvekamp de skal opp i. Marita velger slegge, der Anne Beate vinner overlegent, og dermed får bli på gården. Marita må som tredjemann forlate Farmen.

Uke 4[rediger | rediger kilde]

Mandag

Begynte med at Marita valgte Daria til ny storbonde. Mentor kom og med nytt stort ukesoppdrag. De skulle sy fire oljehyrer. lage en mast til båt av en 17 meter høy gran og lage 30 meter hamptau. Særlig masten skapete store problemer, først med å få den felt og så fraktet til gården. Flere forsøk og mye krangling går det seg til slutt. På markedet bestilte de slakting av en gris. Slakteren kom og gjorde jobben. Så til middag ble det diverse innmat på folkene.

Tirsdag

Fortsatte jobben med ukesoppdraget: Sy videre på oljehyrene og ikke minst sette opp en reperbane slik at de kunne lage hampetau til seilskutene. Dette var ikke lett og det endte blant annet med at hele tauet røk og de måtte begynne på nytt. I tillegg kom Morten og Hans Olav i en skikkelig krangel da Hans Olav i alles påhør beskyldte Morten for å mishandle kua. Det hele berodde på en misforståelse som de to rettet opp i med en lang samtale. Ellers måtte Daria velge førstekjempe og valget falt på Hege. Gaute tok og også med å viste oss hvordan man lagde tau med reperbane og snakket om områdets mange skipsverft.

Søndag

Startet med avslutning av ukesoppdraget. Selv om de sto hardt på med blant annet å lage repet, blir det ikke godkjent. De får dermed heller ikke noe penger de kan bruke til å handle for på markedet. Hege velger Mari som andrekjempe, og Mari velger tømmerstokkrulling som tvekamp. Dette er første gang noensinne i Farmen sin historie at denne tvekampen er utkjempet. De får med seg vaktelegg, pannebånd og kniplinger Daria har heklet og kroker som er smidd i smia til markedet. For dette klarer de å bytte til seg 2 kg bygg og rømme. I tvekampen slår Mari Hege lett og Hege må reise hjem.

Uke 5[rediger | rediger kilde]

Mandag

Startet med at Gaute kom med avskjedsbrev fra Hege hvor hun velger Mari som ny storbonde. Mentor kommer med nytt ukesoppdrag som er stort og krevende. Blant annet skal havreåkeren slås, og de skal lage en gyngestol. Mari har heller ingen ledererfaring fra tidligere noe som flere deltagere bemerker. Det tar tid å få til slåtten da det er problemer med å få maskinen til å slå, og hestene ikke er i form, men etter en times hvile for hestene får de det til og hele åkeren blir slått. Etter dette for de en gledelig overraskelse da spillemenn kommer med slåttøl, grøt og dans.

Tirsdag

De fortsatte med ukesoppdraget. De fikk også hjelp av en skytebas da de skulle grøfte ei myr. Til stor jubel sprengte de grøft i myra, og arbeidet med gyngestolen fortsatte. Mari valgte Daria som førstekjempe og Gaute tok en prat om hva hesten har betydd for jordbruket gjennom tidene og viste hvordan man lærer opp hester til å dra i tospann. Han snakket og om alkoholen og bruk av brennevin i gamle dager og avholdsbevegelsen som kom som en følge av dette.

Søndag

De avsluttet ukesoppdraget og fikk det godkjent av mentor. Daria valgte Kristina som andrekjempe, og Kristina valgte saging som gren. På markedet fikk de med seg flere store sei og de fikk med seg sjokoladekake. Jarle deltok både i en ølstyrtekonkurranse og håndbak. På Tinget var det Kristina som tapte tvekampen og måtte reise hjem.


Uke 6[rediger | rediger kilde]

Mandag

Gaute kom med et brev hvor Kristina velger Lasse som ny storbonde og ukesoppdraget er å lage en kullmile og lage trekull i den. Så skal de lage en kombinert tørkestue og badstue samt å skjære oljelinåkeren med sigd.

Gaute kom med de to utfordrerne Tom Henrik og Melissa, de ble mottatt med blandete følelser. Begge var gode til å jobbe, men kun én fikk lov til å bli. Siden mange av guttene følte at Tom Henrik var en alt for sterk konkurrent så ble han stemt hjem etter et par dager, mens Melissa fikk bli.


Tirsdag

Fortsettelsen på ukesoppdraget bød på visse problemer med pipa på kullmila, den tok fyr og ramlet sammen. Ellers skjønte Morten tegninga at han kom til å bli valgt som førstekjempe og prøver å inngå en pakt med Hans Olav om å velge han som andrekjempe og videre valg av storbonde. Hans Olav er ikke helt sikker da han ikke liker renkespill. Morten blir da og valgt som førstekjempe og proklamerer samtidig at han ikke kommer til å gjøre noe som helst på gården fremover.

Ellers viste Gaute oss historien med jernverk og at bønder innen fire mil var pålagt å levere trekull til verket. Samt han snakket om linet og overtro i den forbindelse.

Søndag

Ukesoppdraget ble godkjent, til tross for enkelte ting som ikke var helt bra. Morten velger Hans Olav som andrekjempe, mens Hans Olav velger tømmerstokkrulling som tvekamp. På markedet for de handlet både fenalår og sjokoladekake i tillegg til korn. Og de vinner en flaske portvin som ikke blir delt med de andre deltagerne.

Morten vinner tvekampen mot Hans Olav uten store problemer. Selv om Morten tydelig er overrasket og ikke helt fornøyd da han får vite hva Hans Olav har valgt.


Uke 7[rediger | rediger kilde]

Mandag

Morten blir valgt til ny storbonde, og mentor kommer med nytt ukesoppdrag. Denne gangen skal de vaske, rydde og stelle i stand til gjestebud på gården. De skal og få satt grime på føllet og få det og hoppa til dyreskuen for å få de solgt. Det blir dramatikk, hoppa får panikk og skader Anne Beate slik at hun må på sykehus.

Tirsdag

De må sette opp tempoet med jobbinga da de mistet en dag grunnet uhellet til Anne Beate. Anne Beate kommer tilbake fra sykehuset, noe redusert men velger å fortsette. Morten velger Daria som førstekjempe, noe hun er meget misfornøyd med. På dyrskuen oppnår de tredjepris og får solgt hoppe og føll.

Søndag

De gjorde sitt for å få ukesoppdraget ferdig. Men mentor hadde med seg kona som er en meget streng dommer og hun fant støv over alt, og var misfornøyd med det. I tillegg var mentor ikke fornøyd med utførelsen på smijobben med å lage gårdsnavnet i jern og henge over inngangen. Så selv om selve gjestebudet gikk bra ble ikke ukesoppdraget godkjent.

På markedet fikk de likevel byttet til seg varer de trengte, og de vant en flaske vin ved å slå med slegge. Daria valgte Mari som andrekjempe. Mari valgte tømmerstokkrulling, og hadde gått videre hvis hun ikke hadde tabbet seg ut. Hun hoppet i land før Darias føtter traff vannet og dermed tapte hun.

Uke 8[rediger | rediger kilde]

Mandag

Lasse blir for tredje gang valgt til storbonde. Dette skaper usikkerhet både hos han og de andre da de er redde han skal få sin tredje finalekniv. Han føler seg selvsagt veldig utsatt hvis det skal skje. Da vil han bli førstekjempe neste uke. Mentor kommer med ukesoppdraget som består i å samle inn 15 sauer og klippe dem, age tråd av linet som henger til tørk og lage linojle og male badstua med den. De må og ut og lete etter en båt som har sunket, etter mye strev finner de den. Som takk får de kjøttsuppe og øl.


Tirsdag

Ukesoppdraget fortsetter, mye jobb med sauene, og linet har ikke tørket skikkelig. Det er veldig rått og egner seg dårlig. Lasse velger Anne Beate som førstekjempe.

Søndag

Ukesoppdraget ble godkjent, og Lasse fikk sin tredje finalekniv. Anne Beate velger Melissa som sin motstander til tvekampen. Melissa valgte tautrekking som gren, og etter en jevn og spennende kamp, var det Anne Beate som måtte reise hjem.

Uke 9[rediger | rediger kilde]

Mandag

Det knytter seg stor spenning til hvem som blir den aller siste storbonden, og dermed får fribillett inn i finaleuka. Anne Beate skriver selv i brevet at mange nok forventer at hun velger Daria, men at hun i stedet velger Magnus. Ukesoppdraget består i å plante 1000 trær, plukke grønnsaksåkeren, få badstua i orden og lage chips.

Tirsdag

Deltagerne gjorde seg ferdig med ukesoppdraget. Storbonden Magnus kom i en knipe fordi alle guttene hadde lovet hverandre at de ikke skulle velge hverandre som førstekjempe, men han hadde også lovet Anne Beate at han skulle frede Daria hvis han ble Storbonde. Han valgte Lasse på grunn av at Lasse hadde tre finalekniver. Lasse ble svært misfornøyd.

Søndag

Da mentor kom viste det seg at det hadde vært sabotasje på plantefeltet. 25 små trær var tatt opp. Mistanken falt naturlig nok på Lasse som fortsatt var sur, men ingenting ble bevist. De fikk godkjent ukesoppdraget under tvil. Lasse valgte Jarle som andrekjempe. Resten fikk dra på markedet hvor det ble handlet god drikke og de fikk med seg to kilo lammekjøtt som gave fra gårdens eier. Jarle valgte tømmerstokkrulling som duell, og det ble en dramatisk kamp hvor begge havnet i vannet og forsøkte å unngå og få begge føttene i vannet. Jarle vant.

Uke 10[rediger | rediger kilde]

Mandag

Finaleuka startet med øksekast hvor vinneren gikk rett til semifinalen. Etter en duell mellom Morten, Jarle og Magnus gikk Morten til semifinalen. I del to av første runde skulle de testes i forskjellig gårdsarbeid. Først skulle de ro og hente en tømmerstokk og dra den opp på land. Etterpå skulle de fange og klippe hver sin sau. Magnus vant begge konkurransene mens Frode kom på andreplass i begge konkurransene. På tirsdagen skulle de være på kjøkkenet og Frode kunne få andreplass. Det forutsatte at han vant kjøkkenkonkurransen, og at Magnus ikke fikk poeng. I tillegg skulle den tredje semifinaleplassen avgjøres. Morten Heggdal vant sammenlagt.

Uke for uke[rediger | rediger kilde]

     Vinner av tvekamp

Uke Storbonde Ukesoppdrag Førstekjempe Andrekjempe Tvekampsgren Deltakere som trakk seg
1 Frode Fagermo Godkjent Lloyd Lawrence Lorenz Hans Olav Hagen Slegge Ingen
2 Lasse Rød Hansen Godkjent Maren Gjesdal Mari Gjørva Saging Ingen
3 Kristina Austrheim Bratten Godkjent Anne Beate Rye Marita Wennevold Hollen Slegge Ingen
4 Daria Druzd Underkjent Hege Merete Bergsnev Mari Gjørva Tømmerstokkrulling Ingen
5 Mari Gjørva Godkjent Daria Druzd Kristina Austrheim Bratten Saging Ingen
6 Lasse Rød Hansen Godkjent Morten Heggdal Hans Olav Hagen Tømmerstokkrulling Ingen
7 Morten Heggdal Underkjent Daria Druzd Mari Gjørva Tømmerstokkrulling Ingen
8 Lasse Rød Hansen Godkjent Anne Beate Rye Melissa Holth-Isaksen Tautrekking Ingen
9 Magnus Røberg Godkjent Lasse Rød Hansen Jarle Tangerås Tømmerstokkrulling Ingen

Finaleuka[rediger | rediger kilde]

1 runde Semifinale Finale Vinner
Morten Heggdal
Magnus Røberg
Daria Druzd Morten Heggdal Morten Heggdal
Magnus Røberg Morten Heggdal
Jarle Tangerås Jarle Tangerås Magnus Røberg
Melissa Holth-Isaksen
Frode Fagermo

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Morten Heggdal er født 1968 i Namdalseid. Han arbeidet som politi forut for sin deltakelse i Farmen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sandmo, Mats Ivar (13. november 2013). «Morten har treningsleir i hagen». www.namdalsavisa.no. Arkivert fra originalen 2. mars 2019. Besøkt 2. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TV2 sin Farmen-side