Farmen: sesong 8

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Farmen: sesong 8 er den åttende omgangen av den norske reality-serien Farmen. Den ble sendt på TV 2 i 2012 og ble innspilt på Nordre Landmark i Nord-Aurdal i Oppland. Gaute Grøtta Grav var programleder.

Deltakere[rediger | rediger kilde]

Navn Alder Hjemsted Yrke Utslått Duellseiere Storbonde Merknader
Ingvild Thygesen 19 Odda Fullført VGS Vinner Uke 8 Uke 6
Joar Søhoel 28 Sogndal Kokk Finale (2.-plass) Uke 9 Uke 8
Endre Aabrekk 27 Oslo Sykepleierstudent Semifinale (3.-plass) Uke 6 Uke 7
Ragnhild Ouren 31 Oslo Politibetjent Finaleuke (4.-plass) Uke 3 Uke 5
Marianne Otterlei 24 Molde Sykepleier Finaleuke (5.-plass) Uke 4 og 5
Jon Lundemoen 28 Haugesund Stylist og blogger Finaleuke (6.-plass) Uke 7 Uke 2 og 9
Knut Eriksen Eide 25 Bergen Lærervikar Uke 9
Lill Grete Jørgensen 42 Troms Pleiemedarbeider Uke 8 Utfordrer uke 6
Andreas Nørstrud 28 Tuddal Selvstendig næringsdrivende / småbruker Uke 7 Uke 2 Uke 1
Dag Egil Rugås 47 Fauske Driftsleder Uke 6 Uke 3
Kristina Myrseth Moe 22 Molde Student Handelshøyskolen BI Uke 5 Uke 1 Uke 4
Elin Jeanette Christiansen 31 Notodden Helsefagarbeider Uke 4
Cecilie Holm 24 Sortland Sykepleier Uke 3
Tov Gunnar T. Sollid 31 Tinn Tømrer/ingeniør, bygg og anlegg Uke 2
Ann-Kristin Barikmo 49 Lillehammer Kokk Uke 1

Utfordrere[rediger | rediger kilde]

     Utfordreren som ble fullverdig deltaker av Farmen.

Navn Alder Hjemsted Yrke
Brynjar Berge 24 Stavanger Assisterende butikksjef
Shahab Afshar 27 Drøbak Salgskoordinator
Ali Afshar 28 Drøbak Student
Lill Grete Jørgensen 42 Troms Pleiemedarbeider

Ukene[rediger | rediger kilde]

Uke 1[rediger | rediger kilde]

Mandag
Norsk landsvin

Første episode startet med at alle kom samlet til gården. Noe av det første de gjorde var å velge storbonde. Det ble Andreas som ble valgt, men han kom fort på kant med mange av de andre på grunn av hans konservative syn, da han mente at gutter og jenter skulle ligge på hvert sitt rom. Han syntes og at jentene gikk alt for lettkledde, og ville heller ikke være med å bade mens jentene var der.

Mentor kom med et tredelt oppdrag. De skulle først hugge ned ni trær for så å lage en bru over en bekk. Så skulle de utvide grisebingen samt bygge et hus til grisene. Til slutt skulle de bake 70 kaker og 70 flatbrød. Også her kom storbonden fort på kant med flere av jentene da han mente de skulle holde seg på kjøkkenet, mens gutta skulle ordne oppgavene ute. Dette førte til at noen av dem begynte å sabotere oppdraget.

Mentor hadde også med seg to pattegriser som de fikk i oppgave å stelle og passe på. Helt til slutt kom det et gravfølge roende forbi gården. Deltakerne trodde det var sønnen i huset som kanskje hadde omkommet av tuberkulose, og de lurte på hva slags konsekvenser dette vil få for dem.

Onsdag

Arbeidet med ukesoppdraget fortsatte. Nye jenter tar over bakinga, og da de på tre timer får laget 14 leiver flatbrød blir de konfrontert med at de mulig drev med sabotasje. Ann-Kristin og de jentene prøver seg på barking og saboterer etter beste evne ved å jobbe sakte. Arbeidet med grisebingen ble ferdiggjort, og Tov som var ansvarlig for byggingen av brua bestemmer seg etter samråd med storbonden for å gå for en litt annen løsning enn det som står i boka. Ann-Kristin velges som førstekjempe, noe flere er ganske misfornøyde med.

Søndag
Marked

Dagens episode startet med at de avsluttet ukesoppdraget og det fikk de godkjent av mentor, til tross for Ann-Kristins forsøk på sabotasje. Dette førte til at storbonden fikk en finale-kniv og at de fikk 20 kroner til å handle på markedet for. Ann-Kristin valgte Kristina som andrekjempe, og hun valgte saging som tvekamp.

På markedet handlet de inn nødvendige matvarer som korn, kjøtt og spekepølse. I tillegg fikk de med seg klær gratis. Andreas valgte noen kjoler til jentene, men det gikk ikke helt hjem. Det vakte dog en god del latter. Han fikk og med en avis med dødsannonsen til gårdeierens sønn, og ifølge det de kunne lese brygget det nå opp til en arvestrid mellom guttens bror og søster i Bergen. Episoden ble avsluttet med tvekampen hvor Kristina vant en lett seier, og Ann-Kristin ble sendt hjem.

Uke 2[rediger | rediger kilde]

Mandag

Dagens program begynte med valg av ny storbonde, som ble Jon. Mentor kom og med nytt oppdrag som denne gangen var tredelt. De skulle de lage en røykestue samt bringebærsyltetøy og saft og gele av rips. I tillegg ble de bedt i barnedåp, og i den forbindelse skal de lage en gyngehest i gave, og ha med rømmegrøt.

Arbeidet med røykestua var ganske tungt, og de slet særlig med å ordne til skiferen som skulle på taket. Tov var satt til å lede dette arbeidet.

Det begynte å bli en del småkrangling, særlig Tov var irritabel. To av jentene muntret opp hele gjengen med å lage små dikt, et dedikert til hver enkelt. Dette lettet stemningen.

Onsdag

Arbeidet med ukesoppdraget fortsatte. Mest hastet det med gyngehesten og rømmegrøten siden det måtte bli ferdig til barnedåpen. De klarer tidsfristen, og barnedåpen blir et koselig avbrekk for alle, med god mat og dans. Deltagerne for se en ny side ved Andreas da han byr opp flere damer til dans.

Det sliter på Tov å være på Farmen og han ønsker å bli valgt til førstekjempe slik at han kan reise hjem. Storbonden velger å ikke høre på han og velger Andreas som førstekjempe i stedet. De med å få til skifermønet på røykestua, men ungjentene får etter hvert dreisen på å lage saft etter en del testing og feiling.

Søndag

Episoden startet med at de sluttførte røykhuset, og at mentor kom og godkjente oppdraget. Det ble så en diskusjon om man skulle ha slakting eller ikke, hvor flertallet gikk for slakting. Andreas valgte Tov som andrekjempe. Storbonden dro på markedet, men bestilte ikke slakting da han mente de ikke hadde godt nok utstyr til å konservere maten. Dette førte til misnøye særlig blant guttene som sårt savnet kjøtt i kosten.

Tov valgte tautrekking som tvekamp, hvor Andreas vant overlegent 3-0.

Uke 3[rediger | rediger kilde]

Mandag
Brunost og ostehøvel

Episoden startet med at det ble kunngjort at Tov valgte Dag Egil som ny storbonde. Dag Egil gjorde det klart at nå ville det bli et mye strengere regime på gården. Han ville ikke ha noe unnasluntring og ville ha alle til å stå opp samtidig. Mentor kom med nytt oppdrag. Oppdraget gikk ut på å lage brunost og hvitost av geitemelk, samt pultost av kumelk. I tillegg skulle de fiske 60 fisk som skulle kaldrøkes, og de skulle lage 2 kurver av never.

Mentor hadde med seg fire ekstra geiter for å få nok geitemelk. Det tok litt tid før jentene fikk teken på å melke geitene. Men til slutt greide de det. Tidligere har fisket vært dårlig men med oterfjøl så fikk de en god begynnelse. Kua fikk en kalv og etter litt om og men greide den å die moren sin. Ingvild og Knut har fått romansen til å blomstre. På grunn av at de hadde tatt så godt vare på dyrene på gården fikk deltakerne en påskjønnelse i form av filmfremvisning fra en omreisende biograf.

Onsdag

Episoden startet med at to av guttene og Marianne og Ingvild bestemte seg for en konkurranse hvor de skal se hvem som for flest fisk. Taperne skal så etterpå bade nakne foran vinnerne. Ingvild og Marianne bestemmer seg for å uansett gjennomføre nakenbadingen en første gang mens guttene er langt utpå sjøen og fisker. Gutta blir litt frustrert over at de ikke ser noe på den lange avstanden.

Ellers går ukesoppdraget sin gang, med både produksjon av ostene, neverkurvene og fiskingen. Dog frykter storbonden at det ikke blir nok fisk. Storbonden velger Cecilie som førstekjempe. Gaute viser mer om fisking i gamle dager, og om skiferbruddene som var en viktig næringsvei for Valdres.

Søndag

Startet med at de jobbet hardt for å få ukesoppdraget ferdig. Det som bød på de største problemene var å fange nok fisk. Men de greide det, og de fikk oppdraget godkjent selv om det var litt pirk på at røykingen ikke var helt ferdig, og fargen på brunosten var noe lys. På markedet ble det kjøpt inn kjøtt og poteter samt at de leide inn ei melkeku for en uke.

Cecilie valgte Ragnhild som andrekjempe, og Ragnhild valgte tautrekking som tvekamp. Den gikk Ragnhild seirende ut av etter en hard duell. Cecilie ble dermed den tredje som måtte reise hjem fra Farmen.

Uke 4[rediger | rediger kilde]

Mandag

Uka startet med at Kristina ble valgt til storbonde. Mentor kom med nye oppdrag, de skulle slå alt korn på åkeren og binde kornbånd av dem. De skulle også lage en stor innhegning for hesten. Gutta nakenbadet siden de tapte fiskekonkurransen, til jentenes fornøyelse. En romanse på Farmen ble startet da Ingvild og Endre fant tonen.

Det ble også dramatisk da de fant en død geit, og senere samme dag fant de både en skadet kattunge og en skadet sau. Geita hadde spist noe den ikke tålte da den var på rømmen, og døde av dette.

Onsdag

Mentor kom for å se til de skadede dyra, og skaden til sauen var ikke så farlig, bare den fikk være for seg selv. Kattungen tok mentor med til dyrlegen for å amputere haletuppen. Ellers så fortsatte arbeidet med å slå kornet og sette det opp på staur. De ble ferdige med innhegningen til hesten. Kristina måtte og velge ny førstekjempe og etter mange valgets kvaler endte det med at hun valgte Marianne. Andreas og Jon begynte å finne tonen, noe som Jon synes var rart siden han i begynnelsen ikke like Andreas noe særlig. Men nå startet et vennskap imellom dem.

Deltakerne oppdaget et brev som var lagt på grava til eiers avdøde sønn, lagt der av hans bror. Brevet indikerte at her vil det bli kamp om rettighetene til gården.

Søndag

Deltakerne fortsatte jobben med å få ferdig ukesoppdraget. Mentor kom med en hyggelig overraskelse, en fest fordi de var ferdige med å slå kornet. Det ble masse god mat og godt drikke og to spellemenn kom og spilte trekkspill. Ukesoppdraget ble godkjent.

På markedet bestilte de slakter for å få slaktet en gris, og de fikk også stifte bekjentskap med Eilif som gjør krav på gården. Marianne valgte Elin som andrekjempe, og Elin valgte øksekast som tvekamp. Tvekampen ble vunnet av Marianne 3-0, og Elin måtte reise hjem.

Uke 5[rediger | rediger kilde]

Mandag
Norsk sau med grønne plastmerker i begge ører

Ragnhild ble valgt som ny storbonde. Hun tok med seg Jon og Dag som hjelpere opp i andre etasje. Mentor kom med nytt ukesoppdrag, denne gang skulle de klippe ti sauer og karde og spinne ulla fra sauene. Mentor hadde og med seg en del ferdig garn som deltagerne skulle farge og lage forskjellige plagg av. I tillegg skulle de lage en badestamp. De fikk også besøk av slakteren som kom for å slakte en gris.

Etterhvert kom det frem at storbonden og hjelperne tok med seg ekstra grøt opp på storbondeloftet. De andre fikk da mindre. Det ble også litt leven da Joar kom med det første måltidet etter at grisen var slaktet. Han hadde laget en rett av innvollene, og dette falt ikke i like god jord hos alle.

Onsdag

Noen stjal geværet som hang på veggen og la igjen en blodig lapp med bokstaven E på. Deltakerne mente på at dette måtte være Eilif. Ragnhild og Jon gjemte en del av kjøttet og la igjen en lapp som indikerte at det var samme person som tok kjøttet. Som førstekjempe ble Marianne valgt, for andre gang på rad. Det ble en oppvask angående havregrøten som storbonden og hjelperne hadde stukket unna og spist selv, noe som førte til dårlig stemning i gruppa. Storbonden innrømte dette, men når de ble konfrontert med kjøttet nektet hun.

Gaute var på en konfeksjonsfabrikk i Isfjorden i Romsdalen og snakket om ull og klesprodukter.

Søndag

Mentor og kona kom for å godkjenne ukesoppdraget, men da deltakerne ikke hadde laget en vest og ikke ferdiggjort et bilde, ble ikke ukesoppdraget godkjent. De dro allikevel til markedet, med gjenstander de håpte å få byttet bort. De fikk byttet en kanin i en sau, som de igjen byttet mot to pølser. De fikk også byttet noen klesplagg de hadde laget under ukesoppdraget i fem kilo havregryn.

Deltakerne har nå oppdaget at det bor noen på heia på andre siden av elva, og lurer på hvem det kan være. De antar at det kan være snakk om nye deltakere på Farmen. Mentor kommer innom og henter de to smågrisene, noe spesielt Dag er glad for.

Marianne, som tidligere ble valgt som førstekjempe, valgte Kristina som andrekjempe. Kristina valgte kunnskap som gren, og tapte 0-2 mot Marianne. Hun måtte dermed reise hjem fra Farmen.

Uke 6[rediger | rediger kilde]

Mandag

Uken startet med at Gaute kom og kunngjorde at Ingvild var valg til ny storbonde, og mentor kom med nytt oppdrag. De skulle vaske og pynte opp gården slik at den stod klar til gårdeier Landmark kom med gjester. De skulle lage et tre retters festmåltid og ha et underholdnings innslag, samt lage en inngangsportal til gården. De fikk tilbake kaninen som de hadde byttet bort på markedet, da det ikke falt i god jord hos Landmark, som hadde kjøpt den tilbake.

Gaute kom med de fire utfordrerne, hvor alle skulle være med å hjelpe til i tre dager, hvor så de faste deltakerne skulle stemme stemme en utfordrer inn, mens resten måtte reise hjem. Det brøt ut brann i stabburet hvor utfordrerne sov, men den ble raskt slukket. Under arbeid på låven fant Knut og to av utfordrerne kjøttet som var blitt gjemt vekk tidligere i uka.

Onsdag

Det var tid for å stemme hjem tre av utfordrerne. Det de faste deltakerne ikke visste var at alle de fire utfordrerne sammen drev å stjal mat som de spiste, samt at de stjal og gjemte kjøttet som nettopp var blitt funnet. Av utfordrerne var det Lill som fikk bli, mens de tre guttene måtte reise. Da de sa farvel avslørte de at det var de som hadde tatt kjøttet, og at det sto på låven.

Det ble så oppdaget at Eilif hadde vært innom og sluppet ut grisene, og kun den ene lot seg finne. Med ukesoppdraget slet deltakerne med på få separert melken til fløte, mens tiden begynte å bli knapp Andreas prøvde å gi noen velmenende råd om hvordan separatoren skulle brukes, til storbondens døve ører. I førstekjempevalget valgte Ingvild Dag som førstekjempe, noen han mer eller mindre så frem til.

Gaute fant ut mer om tradisjoner og overtro for hundre år siden, samt musikk og lek.

Søndag

Ukesoppdraget ble avsluttet med siste finpussen før høsttakkefesten som gårdeier Landmark skulle holde på gården. Men til tross for at kona til mentor ikke var helt fornøyd med renholdet inne, fikk de godkjent ukesoppdraget. Andreas uttrykte sin misnøye over innkjøp på markedet. Han mente de fikk for lite ut av det, da de kjøpte 14 kg havregryn og en lameside med mye bein.

Dag Egil valgte Endre som andrekjempe, og Endre valgte melkespannholding som tvekamp. Endre vant tvekampen, og Dag Egil måtte reise hjem.

Uke 7[rediger | rediger kilde]

Mandag

Dag valgte Endre som storbonde, noe som gjorde at Ragnhild ble skuffet da hun, Jon og Dag hadde en avtale om at hun skulle bli storbonde hvis Dag måtte reise hjem. Det nye ukesoppdraget gikk ut på å treske korn, male mel og bake brød og kaker, samt brygge øl. Innsamling av kornet var en stor jobb, og også treskingen av dette. I tillegg tok de unge tannbørstene til Ragnhild og Jon og brukte dem på dyra som hevn for at Ragnhild og Jon hadde gjemt unna kjøtt. Romansen mellom Endre og Ingvild blomstrer og hun havnet oppe i storbondesenga sammen med han om natta.

Onsdag

Deltakerne fortsatte med ukesoppdraget, både tresking av korn og brygging av øl. Men da kornet skulle males oppdaget de at det var for liten vannføring til at de kunne bruke den vanndrevne kverna. Alternativet var å bruke håndkvern, som er mye tyngre. Endre valgte Andreas som førstekjempe.

Gaute viste oss hvordan de lagde flatbrød og hvordan et hestedrevet treskeverk fungerer.

Søndag

Andreas hadde funnet syv andeegg som han viste til Knut og Endre, og delte de imellom dem uten at de andre fikk vite om det, nede ved elven. Andreas mente at Gud tok vare på sine egne.

Mentor kom for å godkjenne oppdraget, og var fornøyd med ølet og bakverkene. Men at kornet ikke var kvernet til mel førte til at ukesoppdraget ikke kunne godkjennes. Endre hadde bestemt at å bruke håndkverna var for mye arbeid, og hadde derfor bestemt at de ikke skulle kverne kornet. De fikk byttet to liter øl mot to pølser på markedet, samt fikk 15 kilo havre mot 30 kg bygg. Endre vant også en flaske øl i håndbak mot en av de lokale i bygda.

Andreas valgte Jon som andrekjempe, og Jon valgte øksekast som tvekamp-gren. Andreas bommet på de første kastene, Jon bommet på det første, men traff midt i blinken på det andre, og fikk fem poeng. Andreas måtte så ha minst fem poeng på siste kast for å ha en mulighet for å vinne, noe han ikke klarte, og Jon vant dermed tvekampen, med kun to kast.

Uke 8[rediger | rediger kilde]

Mandag

Uken startet med at Joar ble valgt til ny storbonde av Andreas, noe som ble dårlig mottatt av flere av de andre deltakerne. Mentor kom med nytt ukesoppdrag. Denne gangen skulle de lage to lykter, to kubbelys av grisetalg og 30 vokslys. I tillegg skulle de bre tjære på veggene av deler av hovedhuset. Humoren til storbonden slet på flere, og da Knut og Ingvild var ute og hjalp naboen med tømmer som hadde løsnet under fløting, ble det en skikkelig krangel mellom Knut og Joar i etterkant.

Onsdag

Deltakerne fortsatte med ukesoppdraget, og selv om Jon hadde lyst til å sabotere med å ødelegge lykta, så ser det ut til at det går bra med oppdraget. For å lette litt på stemningen stelte Joar i stand slik at de spiste grøt ute rundt bålet en kveld. Han arrangerte også en liten putekrig.

Joar valgte Lill Grete som førstekjempe, og Gaute viste oss tømmerfløting og tresliperi, samt historien bak Valdresrosa.

Søndag

Ukesoppdraget ble godkjent av mentor denne gangen, men Joar ville gjøre sitt siste spik som storbonde og fortalte de andre at det ble underkjent. De fikk først vite at det var godkjent da Joar og hjelperne kom tilbake fra markedet med kjøtt og sjokoladekake. Lill Grete valgte Ingvild som andrekjempe, og Ingvild valgte tautrekking som tvekamp. Ingvild vant tvekampen 3-0, og som den siste av utfordrerne måtte Lill Grete reise hjem.

Uke 9[rediger | rediger kilde]

Mandag

Uken startet med at Jon ble valgt som den siste storbonden. Mentor kom med nytt omfattende oppdrag. Flere av bygningene skulle klargjøres og stenges for vinteren, diverse godteri skulle lages, og åkeren skulle pløyes.

Knut, Endre og Joar tok med seg gåsa og slaktet den nede ved elven. De grillet den i skjul og delte ikke med de andre. Da de ble konfrontert med dette nektet de, noe som irriterte og provoserte de andre deltakerne mer enn det faktum at de ikke hadde delt med dem.

Onsdag

Viljen til å gjennomføre oppdraget var ikke tilstede hos noen, så det ble lagt helt bort. Knut og Endre lånte bikiniene til Marianne og Ingvild, og badet med dem. Jon valgte Joar som førstekjempe. Gaute viste hvordan kurv frå Valdres lages, og viste litt av stølslivet oppe på setra.

Søndag

Mentor og frue kom for å inspisere ukesoppdraget, og ble lite imponert da deltakerne hadde droppet hele oppdraget og spist godteriene selv. De to småjentene som var med som skulle teste godteriene fikk ingenting, og flere av deltakerne fikk dårlig samvittighet.

Joar valgte Knut som andrekjempe, og han valgte øksekast som tvekamp-gren. Joar traff på to av tre kast, og fikk fem poeng. Knut bommet på alle tre, og fikk ingen poeng. Knut måtte dermed forlate Farmen. Gaute ga beskjed til de gjenværende deltakerne at finaleuka startet med en gang, og med øksekast vil vinneren gå direkte til semifinalen.

Uke 10 (Finaleuka)[rediger | rediger kilde]

Mandag

Finaleuka startet med øksekast-konkurranse. Joar vant og gikk direkte til semifinalen. De fem resterende deltakerne startet så på en tredelt gårdsarbeidoppgave hvor vinneren av hver oppgave ble gitt fem poeng, andreplass tre poeng og tredjeplass to poeng. Første oppgave var å sette kornbånd på staur. Her vant Ingvild og fikk fem poeng. Andre oppgave var matlaging, hvor Jon vant foran Ingvild. Før siste del ledet Ingvild med åtte poeng, med Jon på andreplass med fem poeng.

Onsdag

Episoden startet med at man avsluttet gårdskonkurransen, hvor deltagerne skulle sele opp en hest, spenne den for en høyvogn, og kjøre den gjennom en hinderløype. Ingvild vant øvelsen og var dermed klar for semifinalen. På kvelden kom mentor med rømmegrøt og saft som deltagerne koste seg med. Dagen etter hadde de siste konkurranse. Da skulle de hente melk gjennom en hinderløype som innebar både å trekke båt og å løpe over tømmerstokker. Endre vant med kortest tid, og var tredje og siste mann som ble klar for semifinalen. Jon, Ragnhild og Marianne måtte reise hjem.

Søndag

I semifinalen ble Endre først slått ut i melkespannholding. I finalen var det kunnskapskonkurranse. Ingvild slo Joar og vant dermed Farmen sesong 8, som den yngste deltakeren noensinne.

Uke for uke[rediger | rediger kilde]

     Vinner av tvekamp

Uke Storbonde Ukesoppdrag Førstekjempe Andrekjempe Tvekampsgren Deltakere som trakk seg
1 Andreas Nørstrud Godkjent Ann-Kristin Barikmo Kristina Myrseth Moe Saging Ingen
2 Jon Lundemoen Godkjent Andreas Nørstrud Tov Gunnar T. Sollid Tautrekking Ingen
3 Dag Egil Rugås Godkjent Cecilie Holm Ragnhild Ouren Tautrekking Ingen
4 Kristina Myrseth Moe Godkjent Marianne Otterlei Elin J. Christiansen Øksekast Ingen
5 Ragnhild Ouren Underkjent Marianne Otterlei Kristina Myrseth Moe Kunnskap Ingen
6 Ingvild Thygesen Godkjent Dag Egil Rugås Endre Aabrekk Melkespannholding Ingen
7 Endre Aabrekk Underkjent Andreas Nørstrud Jon Lundemoen Øksekast Ingen
8 Joar Søhoel Godkjent Lill Grete Jørgensen Ingvild Thygesen Tautrekking Ingen
9 Jon Lundemoen Underkjent Joar Søhoel Knut Eriksen Eide Øksekast Ingen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]