Farlige kurver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Farlige kurver
orig. Il sorpasso
Generell informasjon
Sjangerkomedie drama
Utgivelsesår1962
Prod.landItalias flagg Italia
Lengde105 min.
SpråkItaliensk
Bak kamera
RegiDino Risi
ProdusentMario Cecchi Gori
ManusforfatterDino Risi
Ettore Scola
Ruggero Maccari
MusikkRiz Ortolani
SjeffotografAlfio Contini
Foran kamera
MedvirkendeVittorio Gassman: Bruno Cortona
Jean-Louis Trintignant
Eksterne lenker

Farlige kurver [1], (italiensk originaltittel: Il sorpasso) er en italiensk spillefilm fra 1962 produsert og regissert av Dino Risi.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter i et tilsynelatende tomt område av Roma en august-morgen i løpet av en italiensk merkedag kalt Ferragosto. En ung, bekymret juss-student, Roberto titter ut av vinduet sitt, og blir bedt av en 40-årig mann ved navn Bruno, på en gate nedenfor som sitter i en Lancia Aurelia, om å gjennomføre en telefon-samtale for ham. Roberto ber ham komme opp til leiligheten, og ta telefonen selv. Etter at Bruno ikke klarer å kontakte vennene sine - han er en hel time for sent for et planlagt møte med dem, noe han tilsynelatende ikke anser som et godt nok motiv for at de skal ha "forlatt" ham - insisterer på å tilbakebetale Robertos høflighet med en aperitiff. Roberto er lei av å studere videre den kvelden, og blir et enkelt bytte for Brunos entusiasme.

Men Bruno er også høylytt, frekk, risiko-villig, og skrytende. Han kjører hensynsløst, og kjører ofte langt over den tillate fartsgrensen. Bruno er imidlertid også en veldig sjarmerende og sympatisk person, og Roberto føler seg tiltrukket av hans impulsive holdning. I løpet av to dager langs kysten av Lazio og Toscana, opplever de to mennene forskjellige opplevelser samtidig som de gradvis får vite stadig mer om hverandre.

De to mennene møter spontant noen av Robertos slektninger, og som et resultat av noen av Brunos observasjoner, innser Roberto at barndommen hans ikke var så fantastisk som han husket det. Senere får Roberto vite om Brunos mislykkede ekteskap og hans tenåringsdatter, som avslører et liv som ikke er så bekymringsløst som det Bruno later til å ha.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Vittorio Gassman.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 10. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]