Farlig begjær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Farlig begjær
orig. Fatal Attraction
Generell informasjon
Prod.landUSA
Lengde119 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørAdrian Lyne
ManusforfatterJames Dearden
MusikkMaurice Jarre
SjeffotografHoward Atherton
KlippPeter E. Berger
Michael Kahn
Foran kamera
MedvirkendeMichael Douglas
Glenn Close
Anne Archer
Annen informasjon
Budsjett14 millioner USD
Totalomsetning320 millioner USD
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Farlig begjær (originaltittel: Fatal Attraction) er en thriller fra 1987 om en gift mann som har en helgeaffære med en kvinne som nekter å avslutte forholdet og som blir besatt av ham.

Filmen ble regissert av Adrian Lyne, og hovedrollene spilles av Michael Douglas, Glenn Close og Anne Archer. Filmen ble tilpasset av James Dearden og Nicholas Meyer fra en tidligere kortfilm av Dearden for britisk fjernsyn under navnet Diversion. Filmens handling ligger nært opptil handlingen i Misty - mørkets melodi fra 1970.

Farlig begjær var en stor suksess både nasjonalt og internasjonalt, og spilte inn nest høyest inntekter av filmer i USA i 1987. Den ble godt mottatt av kritikere og mottok seks Oscar-nominasjoner, blant annet for beste film. Rollefiguren Alex Forrest er blant de mer kjente filmeksemplene på personer med borderline personlighetsforstyrrelse. Filmen står også bak uttrykket «kaninkoker» (engelsk: «bunny boiler»).

Det amerikanske filminstituttet har kåret Closes rollefigur til filmhistoriens 7. beste skurkeskikkelse.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Daniel "Dan" Gallagher er en vellykket, lykkelig gift advokat bosatt på Manhattan, hvis arbeid gjør at han en dag møter Alexandra "Alex" Forrest, redaktør for et forlag. Når hans kone Beth og datter Ellen er utenbys i helgen, innleder Dan en affære med Alex. Men Alex får raskt følelser for Dan, og hun kutter håndleddene sine som et manipulerende knep for å tvinge Dan til å bli hos henne. Dan hjelper henne med å bandasjere kuttene, og blir hos henne over natten for å sikre at hun har det bra. Men neste morgen reiser han sin vei. Selv om Dan mener at forholdet skal glemmes, møter Alex opp på kontoret hans en dag, for å be om unnskyldning for oppførselen sin.

Alex fortsetter deretter å ringe ham på kontoret gjentatte ganger. Alex kontakter ham igjen og påstår at hun er gravid, ikke vurderer abort, og planlegger å beholde barnet deres. En dag dukker hun opp ved leiligheten hans (som er til salgs) møter Beth, og later som hun er en interessert kjøper. Dan og familien flytter deretter, men dette avskrekker ikke Alex. Hun går til verbale angrep. Forfølger Dan til et parkeringshus, ødelegger bilen hans, og følger ham hjem en kveld for å spionere på ham og familien hans. Besettelsen hennes eskalerer ytterligere når Dan kontakter politiet i forsøk på å skaffe besøksforbud mot Alex, men Alex svarer med å blant annet ta livet av Ellens kjæledyr.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]