Fargegjengivelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fargegjengivelse er lysets evne til å gjengi farge på et objekt. Dette blir målt med fargegjengivelsesindeks, som kan være fra Ra01 - til Ra100 der 100 er at alle synlige farger gjengis på en fullkommen måte. Sollys har Ra100, mens vanlige lysrør vanligvis ligger på Ra80. Merk at fargegjengivelse ikke er det samme som fargetemperatur.

Uttrykket brukes også i tilknytning til fotografering.[1] Fotografisk film var langt fra fullkommen. For å få kopier mest mulig i riktige farger brukte man fargefiltre i forstørrelsesapparatet mellom den fremkalte filmen og kopiarket. En profesjonell fotograf brukte vanligvis samme film over tid, og hadde merket seg hvilke korrigeringer som skulle til for å få bakgrunnen i samme sjattering.

Med elektroniske kameraer følger vanligvis en serie valg for belysningstype som skal sikre at bildene får mest mulig «normalt» preg. Flere billedredigeringsprogrammer kan utføre lignende funksjoner etter at bildet er tatt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hawkins, Andrew. (1981). Teknologisk forlags store bok om fotografi: fotografering, teknikk, metode. Oslo: Teknologisk forlag. s. 99-101. ISBN 8251201950.