Fantorangen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fantorangen
Fantorangen opptrer «live»
Fantorangen Lillestrøm
Fantorangen var med på NRKs sommersatsing Sommetoget i åtte uker i 2017, i form av en kroppstor drakt. Her drukner han nesten i folkehavet på Lillestrøm stasjon under Sommertogets besøk 25. juli.

Fantorangen er en TV-figur kjent fra Norsk rikskringkasting (NRK), der han har sitt eget program på barnekanalen NRK Super. Hen er en tøyfigur som opprinnelig ble levendegjort av Berit Nermoen, som også skriver manusene. Dukken ble skapt i 2007 av billedkunstner Tiina Suhonen for og i samarbeid med NRK systua, og med sin litt rampete personlighet er han blitt en av NRKs mest populære karakterer for barn.[1] Som en følge av suksessen er det blitt laget både musikkvideoer, bøker og lisensprodukter med Fantorangen, og han har opptrådd med Berit Nermoen på ulike festivaler og andre kulturelle tilstelninger. Sommeren 2015 tok Miriam Jacobsen over som dukkespiller i forbindelse med nye episoder.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Fantorangen ble opprinnelig kalt Orangufanten og var en blanding av en orangutang og en elefant. Orangufanten ble skapt av Endre Skandfer ved Qvisten Animation for en vignett til NRK barne-TV. Senere ble han redesignet og omdøpt til Fantorangen i anledning lanseringen av TV-kanalen NRK Super. Fantorangen ble gitt sin nåværende form i 2007 av Stig Saxegaard ved Qvisten Animasjon for et nytt sett med animerte vignetter. NRK bestilte en dukke av ham i 2007 av billedkunstner Tiina Suhonen.

Den 1. desember 2007 debuterte han med sitt eget program for barn mellom to og fire år i forbindelse med lanseringen av den nye kanalen NRK Super.[3] Programmet gikk syv dager i uken, varte 30 minutter og Fantorangen hadde typisk to til tre innslag på til sammen rundt tre minutter mellom innkjøpte serier.

Etterhvert ble Fantorangen også trukket inn som programvert i ordinære Barne-TV-sendinger i helgene, og på hverdagene sommerstid. I januar 2010 fikk han i tillegg til morgensendingene også sitt eget program hver dag siste halvtimen før Barne-TV. Mye polemikk fulgte avgjørelsen siden han da skjøv ut Drømmehagen,[4] et populært program for de aller yngste barna. Det viste seg imidlertid at seertallene på kort tid ble doblet.[5]

Juni 2015 lanserte NRK Super nye episoder av Fantorangen. Da var de tidligere episodene sendt i reprise i to år, og redaksjonen ønsket nye. Dukken ble da laget helt ny, slik at den skulle være enklere å styre. Miriam Jacobsen tok over som dukkespiller, og mange andre sentrale roller i Fantorangen-redaksjonen var byttet ut. Dessuten var Fantorangen nå tatt ut av et virtuelt studio og plassert i et mer vanlig barnerom. Dette fikk noe blandet mottakelse fra foreldre på NRK Supers facebook-profil. Noen barn hadde reagert på den nye stemmen og karakterens nye utstråling i nye omgivelser.[2]

I James Bond filmen No Time to Die i 2021 ser Mathilde på Fantorangen på TV mens James Bond lager frokost til henne.[6]

Karakterutvikling[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig skilte Fantorangen seg fra de fleste andre barneteaterfigurer med sin litt rampete og underfundige stil. Dette ble ytterligere fremhevet da han kom til Barne-TV, hvor målgruppen var litt eldre barn (3-8 år). Men da Fantorangen fikk sitt eget program for de aller minste i Barne-TV, ble han gitt en snillere og mer ufarlig fremtoning. Den nye stilen ble så dreid mot å være mer pedagogisk.

Univers[rediger | rediger kilde]

I starten bodde Fantorangen i en undervannsbåt i havet. Han fortalte gjerne historier om sitt opphav i jungelen, og om opplevelser med venner i sjøen. På denne tiden ble favorittmaten introdusert, noe han kalte for sjøbanan.

I Barne-TV var Fantorangen ute av undervannsbåten, og ble med programlederne i deres miljø både i studio og utendørs. Det hendte også at han i sitt eget program var på ekspedisjoner til både butikken, brannstasjonen og dyrehagen.

Det store skiftet som kom med det nye programmet i 2010 førte også til markant endrede omgivelser. Borte var undervannsbåten, og isteden var det en slags karibisk pirat-atmosfære med jungel og sjørøverskute. Dette fikk imidlertid begrenset varighet, og ble i 2011 erstattet av en enklere scenografi basert på et rede som Fantorangen bor i.

Bifigurer[rediger | rediger kilde]

Fantorangens bestevenn Eddi er en liten bamse som hverken snakker eller beveger seg.[7] Han tillegges ord og handlinger av Fantorangen, som også liker å skylde på Eddi når noe er galt. Eddi har to fettere som heter Beddi og Feddi, og det hender at de besøker Fantorangen alle tre.

Da Fantorangen bodde i undervannsbåten, hendte det at han snakket om Haifinn, som var et litt skummelt bekjentskap. Etter miljøskiftet til jungelen og sjørøverskipet ble denne rollen overtatt av Kaptein Enøye, som blant annet kidnappet Eddi, så Fantorangen måtte redde ham.

Utenfor TV[rediger | rediger kilde]

Fantorangens popularitet manifesterte seg tidlig i gjentatte medieomtaler, internett-baserte tilhengergrupper, og ønske om live-opptredener i ulike sammenhenger. Fantorangen har opptrådt på Reverock,[8] bokfest i operaen,[9] og ved flere andre tilstelninger i forskjellige byer på østlandet. Det er også blitt skapt mange lisensprodukter med Fantorangen, deriblant kosedyr, klær, sengetøy, ryggsekk, solbriller og puslespill.[10]

Sanger[rediger | rediger kilde]

Fantorangen har spilt inn en rekke sanger, hvorav noen i form av musikkvideoer som er blitt sendt på NRK:

 • Nå er det sommer, (2009, komponist/tekstforfatter Bjørnar Løberg)
 • Godterisangen, (2009, komponist/tekstforfatter Bjørnar Løberg)
 • Pussesang, (2009, komponist/tekstforfatter Bjørnar Løberg)
 • Snibel Snabel, (2010, komponist John Vinge, tekstforfatter Berit Nermoen)
 • Sovesang, (2010, komponist John Vinge, tekstforfatter Berit Nermoen)
 • Ikke redd, (2010, komponist/tekstforfatter Berit Nermoen)
 • Vil du være vennen min, (2010, komponist John Vinge, tekstforfatter Berit Nermoen)
 • Er det morgen nå? (2018, komponist/tekstforfatter Sondre Lerche)

Bøker[rediger | rediger kilde]

Til nå har følgende barnebøker blitt utgitt med Fantorangen som hovedkarakter:

 • Du er snabelgod, Fantorangen! , (2008, forfatter Berit Nermoen, illustratør Ksenia Movafagh)
 • Du må ikke gråte, Fantorangen! , (2008, forfatter Berit Nermoen, illustratør Ksenia Movafagh)
 • Du må rydde, Fantorangen! , (2008, forfatter Hilde Matre Larsen, illustratør Ksenia Movafagh)
 • Fantorangens myldrebok, (2008, skapt av Qvisten Animation)
 • Alle elsker Fantorangen, (2010, samling av de tre første bøkene)
 • Fantorangen leker med ball, (2012, forfatter Ingrid Marie Hafstad , illustratør Thomas Eklo Skaara)
 • Fantorangen får nye venner, (2012, forfatter Ingrid Marie Hafstad , illustratør Thomas Eklo Skaara)

Media[rediger | rediger kilde]

Fantorangen ble omtalt på baksiden av Aftenpostens aftenutgave en rekke ganger i 2008 og 2009, og en helside i Dagbladet ble dedikert Fantorangen 15. april 2009.[11] Fantorangen har også figurert i lokalaviser,[12],[13] ofte knyttet til ulike arrangementer der han har deltatt. I forbindelse med at Fantorangen skjøv ut Drømmehagen for de minste barna ble det opprettet grupper på blant annet Facebook, både for og mot Fantorangen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]