Fange 325

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fange 325
Forfatter(e)Nizar Sassi
Norsk utgave2006
ForlagAschehoug
Oversetter(e)Liv Kolstad
Sider192

Fange 325 (originaltittel Prisonnier 325, camp delta) er en dokumentar skrevet av Nizar Sassi. Boken beskriver hvordan Sassi, som er fransk statsborger, havner som fange på Interneringsleiren på Guantánamo bay.

Han beskriver oppveksten sin i Frankrike, og hvordan han etter hvert utvikler en brennende interesse for våpen. Denne interessen fører han til en av al-Qaidas treningsleirer i Afghanistan. Da krigen i Afghanistan bryter ut, som en følge av terrorangrepet mot USA 11. september 2001, rammer dette Sassi. Han blir tatt til fange av pakistansk militær og derfra overlevert til amerikansk fangenskap.

Fanger på Guantanamobasen der Sassi satt fengslet.

Sassi beskriver forholdene for fangene både i Kandahar i Afghanistan og på Guantanamo på Cuba. Han beskriver hvordan de blir utsatt for både vold, krenkelse av Islam, ydmykelse, sanseberøvelse og andre former for tortur.

Sassi har blitt kritisert for å fremstå som naiv, og for å gi en lite sannsynlig forklaring på hvordan han havnet i en Al Qaidaleir, men boken er samtidig blitt rost for å gi et viktig innblikk i hva de som sitter i amerikansk fangenskap blir utsatt for.[1][2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]