Familiekirken Mandal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Familiekirken Mandal ble formelt stiftet 11. september 2013[1], som et resultat av sammenslåing av de to menighetene Den Frie Evangeliske Forsamling Salem Mandal og Pinsemenigheten Filadelfia Mandal. Menighetene ble da gjenforenet etter 70 år.

Menigheten har sin opprinnelse fra tiden rundt 1917-19. I 1932 ble lokalet i Furulundsgata 12 bygget, og menigheten fikk navnet Salem, men i 1943 ble menigheten delt og Pinsemenigheten Filadelfia Mandal ble opprettet i 1944 Disse to menighetene forente seg altså igjen i 2013.[2] Salem-bygget i Furulundsgata ble solgt[3] og Familiekirken Mandal overtok menighetslokalet til Filadelfia menigheten. Så selv om Familiekirken Mandal er en nyopprettet menighet, så har den likevel en lang historie.

Menigheten holder til i Mandal i Agder, og hadde 311 tilskuddstellende medlemmer i 2019[4]. Menigheten ledes av et eldsteråd etter modell fra Bibelen.

Familiekirken Mandal er knyttet til både De Frie Evangeliske Forsamlinger (DFEF) og Pinsebevegelsen i Norge.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den Frie Evangeliske Forsamling i Mandal daterer sin virksomhet tilbake til tiden omkring 1917-1919. De første årene kalte menigheten seg offisielt for "De Frie Troende venner uten fast organisasjon i Mandal", vanligvis forkortet "Frie venner". Der er ingenting skriftlig fra denne tiden, første protokoll sees å være på begynt i den tiden menigheten fikk eget lokale i Furulundsgata i 1932. Den første dåpshandling foregikk i Lundevik i 1917, 7 km vest for byen, der 2 personer ble døpt med full neddykkelse. Sommeren 1918 var det igjen dåp og da foregikk dåpshandlingen ved Bankebroa. Omkring 1919 begynte evangelist Erik Skoie og flere andre å samles til møter i hjemmene. Mange åpnet sine hjem for møter, og da venneflokken økte og stuene ikke var store nok, ble det til at Totallokalet ble leid. Ved enkelte anledninger var det så mange samlet at folk stod i gårdsrommet og ute på gaten. Den 9. mai 1926 var det stevne på ungdomsforeningen og dåp i Mandalselva på Buøya. Her ble 5 stk. døpt. Dagen etter stod denne artikkelen i lokalavisen Lindesnes: "Gjendøperene hadde i går stevne her i byen med deltagere fra strekningen Spangereid-Kristiansand. Som et ledd i stevnet ble det i går ettermiddag ved halv 4-tiden foretatt voksendåp oppe ved Buøen. Denne begivenhet hadde lokket hundreder av nysgjerrige deropp. Det var 5 personer som ble døpt ved å dyppes helt under i elven."

I 1930 bestemte menigheten seg for å bygge sitt eget lokale. Lokalet Salem i Furulundsgata ble da bygd. Lokalet ble innviet 6. mars 1932. Under 2.verdenskrig ble lokalet beslaglagt av tyskerne. I 1943 ble også menigheten delt, og i januar 1944 ble Pinsemenigheten Filadelfia stiftet. I første tiden leide pinsemenigheten forskjellige lokaler for sine møter. På begynnelsen av 1960-tallet flyttet de inn i lokalene i Store Elvegate, og i 1995 flyttet de inn i lokalene i Sommerkroveien (det er i disse lokalene Familiekeirken Mandal nå holder til).

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • www.familiekirken-mandal.no

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Familiekirken Mandal - brreg.no
  2. ^ Sandra Lovise Sætrang Olsen (17. august 2013). «Legger striden bak seg». Lindesnes. Besøkt 4. oktober 2020. (abonnement kreves). 
  3. ^ Signe Marie Rølland (16. januar 2014). «Salem blir mottaksskole». Lindesnes. Besøkt 4. oktober 2020. (abonnement kreves). 
  4. ^ Regjeringen. «Tilskuddstellende medlemmer i norske trossamfunn 2019» (PDF). Besøkt 4. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]