Falkbregne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Falkbregne
Falkbregne, Polystichum aculeatum, hos Moore (1857)
Falkbregne, Polystichum aculeatum, hos Moore (1857)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Polystichum aculeatum
Norsk(e) navn: Falkbregne
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Bregner
Orden: Polypodiales
Familie: Stortelgfamilien
Slekt: Polystichum

Falkbregne (latin: Polystichum aculeatum) er en art av store bregner innenfor taggbregneslekten i stortelgfamilien (Dryopteridaceae). Den er en av de tre artene vi har i denne slekten i Norge, men den danner også hybrid med to andre norske arter.

Falkbregnen har mørkegrønne, læraktige og blanke blader.

Falkbregnen er 30-90 cm høy, og kortskaftet med rødbrune eller bleke brune skjell. Bladplatene er elliptiske og læraktige, mørkegrønne eller grønngrå, og ofte litt læraktige og blanke oppå. Bladene er dobbelt parflikete. Den har innerst et sekundærflikblad som utgjør en vridd tagg eller tann på den ene siden ved grunnen av bladenes småfinner. Sekundærflikene sitter i spiss vinkel på primærflikens midtnerve.

Man skjelner den fra junkerbregne ved at falkbregnen har smalere og mer tettsittende primærfliker, samt mindre symmetriske og spissere.

Sporehushopene (sori) sitter på undersiden langs kanten eller mellom midtnerven og kanten av bladene, hvor de er dekket at et slør (indusium) som er sirkelrundt eller skjoldformet og lyst.

Norske hybrider dannes med både taggbregne og junkerbregne.

i Norge vokser den på kysten og lavlandet av Østlandet, Agder og Vestlandet, og spredt inne i Trondheimsfjorden. Ellers vokser den i Värmland, Gotland, Bornholm og vestlige Jylland.

Art og hybrider[rediger | rediger kilde]

Følgende variant og hybrider av arten finnes i Norge:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]