Fakkelmannen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utsyn fra Hafjell Alpinsenter. Fakkelmannen skimtes øverst til høyre i bildet.

Fakkelmannen i Øyer kommune er en figur utformet av et hogstfelt, med form som en stilisert mann som løper med en fakkel. Formasjonen ligger på vestsiden av dalen, og er lett synlig fra Hafjell Alpinsenter på østsiden av dalen. Den ble laget i forbindelse med OLLillehammer i 1994, og planen var å plante ny skog samme året. Allikevel er figuren godt synlig per 2021. Figuren har blitt vedlikeholdt jevnlig for at kontrasten med den omkringliggende vegetasjonen ikke skal bli for lav slik at figuren forsvinner helt. Økonomiske interesser i den omkringliggende skogen har gjort at figuren har blitt debattert ved ulike anledninger siden 1994.

Fakkelmannen begynte som et ideprosjekt i designseksjonen i LOOC. Skissen som LOOC hadde tegnet ble positivt tatt imot hos rådmann Svein Rønning og skogbrukssjef Carl Olav Holen. Hogstflaten som utgjør Fakkelmannen ble konstruert av Jan Reyer Elders ved GIH-Skog. Ved hjelp av en digital terrengmodell ble yttergrensene for hogstflaten konstruert. Skogen ble drevet ut med taubane, utført av skogentreprenør Vidar Rørvik.

Som den ideelle posisjonen for å se på Fakkelmannen ble starthuset for slalåm midt på Hafjell-anlegget valgt. Hogstflaten er synlig fra store områder, men dimensjonene endrer seg gradvis avhengig av ståsted.

Utformingen var ikke så korrekte som LOOC ønsket. I konstruksjonen ble det tatt hensyn til stabiliteten i den gjenstående skogen. Dette førte til at området i armhulen og i skrittet ble utvidet.

I media[rediger | rediger kilde]

Et innslag i Norge Rundt fra 1993 viser hvordan Fakkelmannen ble til.[1]

Fakkelmannen ble presentert i sesong 3 av TV-programmet Norsk attraksjon.[2]

På grunn av tilvekst av ny skog er Fakkelmannen gradvis blitt noe utvisket, men den ble ryddet i forbindelse med ungdoms-OL i 2016.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «17. desember 1993». 21. juli 2015. Besøkt 27. mai 2023. 
  2. ^ «3. episode». 21. januar 2012. Besøkt 27. mai 2023. 
  3. ^ Innslag fra NRK

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]