Faina Ranevskaja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Faina Ranevskaya.jpg

Faina Ranevskaja (Фаина Григорьевна Раневская (Фельдман)) (født 15. augustjul./ 27. august 1896greg., død 19. juli 1984) - I løpet av mange år fra begynnelsen av 1930-årene var Faina Ranevskaja en av mest populære teater- og filmskuespillerinne. Hun spilte i teaterstykker av Tsjekhov, Alexander Ostrovskij, Fjodor Dostojevskij, Leo Tolstoj og andre. Den brede tilskuerkrets kjenner henne mer etter filmer Smultbolle, Bryllup, Mannen i futteralet, Drømmen, Vår, Askepott, Elefant og snor, Hittebarn og andre.

Barndom og ungdom i Taganrog[rediger | rediger kilde]

Faina Ranevskaja (Feldman) var født 1896 i Taganrog i en rik jødisk familie. Faren hennes, Gersj Haimovitsj, var en rik kjøpmann og eier av fabrikk for tørre farger. Han eide også flere hus, en butikk, flere lagre og båt Sant Nikolai. Han var tillitsmann på en synagoge og grunnlegger av et husly for eldre jøder.

Moren hennes, Milka Rafailovna, var veldig eksaltert av naturen, stor beundrer av litteratur og kunst, særlig Tsjekhovsverk. Faina arvet fra henne følsomhet, skuespillertalent, kjærlighet til poesi, misikk, teater. Hunn fikk hjemmeoppdragelse vanlig for jente fra en rik familie, synging og musikkundervisning, studerte fremmed språk, likte å lese. I aldermen av 14 ble hun interessert i teater. Hun var rett og slett ristet etter forestilling Kirsebærhage av Tsjekhov som hun så i Kunstnerteateret i Moskva i 1913. Pseudonym Ranevskaja tok hun etter navnet på hovedpersonen. Hun skjønte at teater – hennes kall. “Jeg valgte ikke profesjonen,” – sa hun senere. – “Den var inne i meg.” Etter tilbakekomst hjem fra Moskva fullførte hun gymnasiet og begynte å gå på privat teaterskole av A.Grovberg. Hun lærte å bevege seg fritt på scenen, snake drevende for å skjule sin stamming. Hun spilte i amatørforestillinger på denne tiden.

Hus hvor Faina Ranevskaja var født in Taganrog. ©TaganrogCity.Com

Karriere[rediger | rediger kilde]

Faren hennes var velvillig til sin datters teaterinteresse. Men da hun sa at vil bli en profesjonell skuespillerinne, det fremkalte skandale og brudd med familie. Det var ikke på tale om et arbeid på lokalt teater. Bortsett fra det forsto jenta at hun må studere scenekunst skikkelig. I 1915 reiste hun til Moskva for å gå på teaterskole, men de beste skolene ville ikke oppta henne fordi etter deres mening han var ubegavet. Med store vanskeligheter fikk hun plass på en privat skole, men var nødt slutte i skolen på grunn av mangel av penger. Man kan forestille seg Ranevskajas situasjon i Moskva: uten penger, uten bolig, uten venner. Hun begynte sin karriere med å delta i massescener i provinsteater.

Hele familien Feldman emigrerte fra Russland etter den russiske revolusjon. Faina ble igjen alene i Russland. Hun arbeidet i Kiev, Rostov, Saratov, Baku og andre byer. Hun flyttet til Moskva i 1931, etter at han hadde bak seg tiere av roller. Fra 1934 begynte hun filme og straks fikk stor popularitet. Hun spilte like godt dramatiske, satiriske eller karikert roller. Hun ervervet legendarisk popularitet, fikk belønninger, blant dem to Stalins Premier (stats premier) i 1949 og 1951, var i vennskap med mange berømte mennesker. Hun hadde alt bortsett fra familielykke: hun ble aldri kone heller ikke mor.

Mens hun hadde krefter – teater erstatte alt for henne. Siste gang spilte hun på scenen i alderen av 86. I 1983 hun forlot teater og forklarte det at hun “er trøtt å simulere helse”. Ingen visste at det var igjen bare ett livsår for henne. Hun døde i 1984 og begravd på Donklosters gravlund sammen med søsteren Isabella.

Etter avreisen sin fra Taganrog Faina Ranevskaja ikke en eneste gang kom tilbake. I 1930-årene det var altfor farlig: alle husket at hun var datter av emigranter. Etterpå var det krig, evakuasjon til Tasjkent, mye arbeid etter krigen, tap av slektninger og venner, sykdommer, operasjoner… Likevel Ranevskaja ikke glemte byen av sitt barndom. Hun terstamenterte for Taganrog en del av sine ting, bøker, bilder og dokumenter. Alt dette kan en se nå på Historisk-etnografisk Museum Alferaki Palass. I listen av berømte mennesker som Taganrog ga til Russland, navnet til stor skuespillerinne Faina Ranevskaja tar verdig plass.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]