Faina Ranevskaja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Faina Ranevskaja
Фаина Раневская в Баку.jpg
Født15. august 1896 (juliansk)
Taganrog
Død19. juli 1984 (87 år)
Moskva
Gravlagt Donskoye Cemetery
Far Q16711461
Beskjeftigelse Teaterskuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Sovjetunionen
Medlem av Cinematographers’ Union of the USSR
Utmerkelser
15 oppføringer
Stalinprisen (1949), Leninordenen (1976), Folkets kunstner i Sovjetunionen (1961), Arbeidets røde fanes orden (1950), Ærestegnets orden (1947), Arbeidets veteran, Medaljen for tappert arbeide under Den store fedrelandskrigen 1914–1945, Folkekunstner av Den russiske sovjetrepublikk (1947), Æreskunstner i Den russiske sovjetrepublikk (1937), Jubilee Medal "In Commemoration of the 100th Anniversary of the Birth of Vladimir Ilyich Lenin", Jubileumsmedaljen i anledning av 30-året for seieren i den store fedrelandskrigen 1941–1945, Medaljen til minne om Moskvas 800-årsjubileum, Arbeidets røde fanes orden (1967), Stalinprisen (1951), Stalinprisen (1951)
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Faina Ranevskaja (russisk:Фаина Григорьевна Раневская (Фельдман) (født 15. augustjul./ 27. august 1896greg. som Faina Girsjevna Feldman, død 19. juli 1984)var en sovjetisk skuespillerinne, som var kjent for sine aforismer. I løpet av mange år fra begynnelsen av 1930-årene var Faina Ranevskaja en av mest populære teater- og filmskuespillerinne. Hun spilte i teaterstykker av Tsjekhov, Alexander Ostrovskij, Fjodor Dostojevskij, Leo Tolstoj og andre. Den brede tilskuerkrets kjenner henne mer etter filmer Smultbolle, Bryllupet, Mannen i penalet, Drømmen, Våren, Askepott og Hittebarnet.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Faina Ranevskaja (Feldman) ble født i 1896 i Taganrog i en rik jødisk familie. Faren hennes, Gersj Haimovitsj, var en rik kjøpmann og fabrikkeier. Han eide også flere eiendommer, en butikk, flere lagerbygg og båten Sant Nikolai. Han var tillitsvalgt på en synagoge og grunnlegger av et jødisk eldersenter. Moren Milka Rafailovna, var veldig eksaltert av naturen og stor beundrer av litteratur og kunst, særlig Tsjekhovs verk. Faina arvet fra henne følsomhet, skuespillertalent, kjærlighet til poesi, musikk og teater.

Faina Feldmangikk på skole på Mariinskaya Gymnasium for Girls og fikk hjenneundervisning i tillegg, som var vanlig for rike familier. I alder av 14 år, ble hun interessert i teater. Hun ble betatt etter forestilling Kirsebærhage av Tsjekhov, som hun så i Kunstnerteateret i Moskva i 1913. Pseudonym Ranevskaja tok hun etter navnet på hovedpersonen. Etter tilbakekomst hjem fra Moskva fullførte hun gymnasiet og begynte å gå på en privat teaterskole. Hun lærte å bevege seg fritt på scenen, øvde på å skjule stammingen sin. Hun spilte i amatørforestillinger på denne tiden.

Hus hvor Faina Ranevskaja ble født in Taganrog. ©TaganrogCity.Com

Karriere[rediger | rediger kilde]

Faren hennes var velvillig til sin datters teaterinteresse. Men da hun sa at vil bli en profesjonell skuespillerinne, det fremkalte skandale og brudd med familie. Det var ikke på tale om et arbeid på lokalt teater. Bortsett fra det forsto jenta at hun må studere scenekunst skikkelig. I 1915 reiste hun til Moskva for å gå på teaterskole, men de beste skolene ville ikke oppta henne fordi etter deres mening han var ubegavet. Med store vanskeligheter fikk hun plass på en privat skole, men var nødt slutte i skolen på grunn av mangel av penger. Man kan forestille seg Ranevskajas situasjon i Moskva: uten penger, uten bolig, uten venner. Hun begynte sin karriere med å delta i massescener i provinsteater.

Hele familien Feldman emigrerte fra Russland etter den russiske revolusjon. Faina ble igjen alene i Russland. Hun arbeidet i Kiev, Rostov, Saratov, Baku og andre byer. Hun flyttet til Moskva i 1931, etter at han hadde bak seg tiere av roller. Fra 1934 begynte hun filme og straks fikk stor popularitet. Hun spilte like godt dramatiske, satiriske eller karikert roller. Hun ervervet legendarisk popularitet, fikk belønninger, blant dem to Stalins Premier (stats premier) i 1949 og 1951, var i vennskap med mange berømte mennesker. Hun hadde alt bortsett fra familielykke: hun ble aldri kone heller ikke mor.

Mens hun hadde krefter – teater erstatte alt for henne. Siste gang spilte hun på scenen i alderen av 86. I 1983 hun forlot teater og forklarte det at hun “er trøtt å simulere helse”. Ingen visste at det var igjen bare ett livsår for henne. Hun døde i 1984 og begravd på Donklosters gravlund sammen med søsteren Isabella.

Etter avreisen sin fra Taganrog Faina Ranevskaja ikke en eneste gang kom tilbake. I 1930-årene det var altfor farlig: alle husket at hun var datter av emigranter. Etterpå var det krig, evakuasjon til Tasjkent, mye arbeid etter krigen, tap av slektninger og venner, sykdommer, operasjoner… Likevel Ranevskaja ikke glemte byen av sitt barndom. Hun terstamenterte for Taganrog en del av sine ting, bøker, bilder og dokumenter. Alt dette kan en se nå på Historisk-etnografisk Museum Alferaki Palass. I listen av berømte mennesker som Taganrog ga til Russland, navnet til stor skuespillerinne Faina Ranevskaja tar verdig plass.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

 • 1934 - Pysjka (Пышка, Boule de Suif)
 • 1938 - Duma Pro Kozaka Holotu (Дума про казака Голоту, Historien om kosakken Holota)
 • 1939 - Tsjelovek V Futljare (Человек в футляре, Mannen i penalet)
 • 1939 - Oshibka Inzhenyera Kochina (Ошибка инженера Кочина, Tabben til ingeniør Kochin)
 • 1939 - Podkidysh (Подкидыш, Hittebarnet)
 • 1941 - Mechta (Мечта, Drømmen)
 • 1943 - Novye Pokhozhdeniya Shveyka (Новые похождения Швейка, Schweiks nye eventyr)
 • 1944 - Svadba (Свадьба, Bryllupet)
 • 1945 - ebesnyy Tikhokhod (Небесный тихоход, Himmelsk spasertur)
 • 1947 - Ryadovoy Aleksandr Matrosov (Рядовой Александр Матросов, Menig Alexandr Matrosov)
 • 1947 - Vesna (Весна, Våren)
 • 1947 - Zolushka (Золушка, Askepott)
 • 1949 - Vstrecha Na Elbe (Встреча на Эльбе, Møtet på Elba)
 • 1958 - Devushka S Gitaroy (Девушка с гитарой, Jenta med gitaren)
 • 1960 - Ostorozhno, Babushka! (Осторожно, бабушка, Se opp, bestemor!)
 • 1964 - Lyogkaya Zhizn (Лёгкая жизнь, Lett liv)
 • 1965 - Sevodnya - Novyy Attraktsion (Сегодня - новый аттракцион, I dag - en ny attraksjon)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]