Fail-Safe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fail-Safe
Generell informasjon
SjangerDrama / Thriller
Prod.landUSA
Utgivelsesår1964
Lengde1 t. 52 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørSidney Lumet
ManusforfatterWalter Bernstein
ProdusentSidney Lumet
Charles H. Maguire
Max E. Youngstein
SjeffotografGerald Hirschfeld
KlipperRalph Rosenblum
Foran kamera
MedvirkendeHenry Fonda
Dan O'Herlihy
Walter Matthau
Annen informasjon
FilmformatSort-hvitt
FilmselskapColumbia Pictures
Premiere(r)7. oktober 1964 (USA)
Eksterne lenker

Fail-Safe er en amerikansk politisk thriller- og dramafilm fra 1964 regissert av Sidney Lumet. Hovedrollene spilles av Dan O'Herlihy, Henry Fonda og Walter Matthau. Filmen er basert på Eugene Burdick og Harvey Wheelers roman med samme tittel fra 1962. Både filmens og bokas handling er lagt til den kalde krigen og omhandler en krise mellom de to supermaktene der det amerikanske forsvaret ved en feiltakelse sender et ugjenkallelig bombefly med atomvåpen mot Moskva.

Handling[rediger | rediger kilde]

En teknisk feil ved Pentagons strategiske kontrollsystem fører til at mannskapet på en B-58-skvadron får en skjebensvanger ordre. De blir beordret til å sette kursen mot Moskva for å angripe byen med atomvåpen. Før myndighetene rekker å tilbakekalle ordren har skvadronen rukket å passere sitt «fail-safe»-område, noe som innebærer at ordren er ugjenkallelig. Mannskapet er i denne fasen trenet til å ignorere alle kontraordre på grunn av faren for at de kommer fra Sovjet og ikke de amerikanske myndighetene. Til tross for mye bestrebelser fra både amerikanske og sovjetiske myndigheter klarer ett av bombeflyene å angripe Moskva slik at byen utslettes. Krisen mellom de to supermaktene er total og i desperasjon beslutter den amerikanske presidenten å gjøre noe som sjokkerer alle. Han beordret at USAs største by, New York, skal utslettes med atomvåpen i håp om å forhindre at Sovjetunionen slår tilbake og dermed utløser en global atomkrig.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Fail-Safe har flere likhetstrekk filmen Dr. Strangelove, og til en viss grad The Bedford Incident (1965) og TV-filmen By Dawn's Early Light fra 1990. Åttitallsfilmen WarGames tar også opp samme dilemma og til en viss grad også Outbreak fra 1995.

En TV-versjon (Fail-Safe) av filmen kom i 2000, blant annet med Richard Dreyfuss og George Clooney i noen av de ledende rollene.

Anmelderne og publikum[rediger | rediger kilde]

Fail-Safe ble godt mottatt av filmanmelderne og har oppnådd hele 93% på Rotten Tomatoes.[1]

Publikum i USA sviktet filmen på grunn av at den satiriske Dr. Strangelove ble lansert like før. Mange klarte dermed ikke å ta den seriøst.[2]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fail-Safe». Rotten Tomatoes. 2. februar 2009. Besøkt 10. mars 2009. 
  2. ^ «Fail-Safe». IMDb. Besøkt 10. mars 2009. «When Fail-Safe (1964) was released, it garnered excellent reviews, but audiences found it unintentionally funny because of "Strangelove", and stayed away» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]