FRA-loven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
FRA-loven
Försvarets radioanstalt er den myndighet som gjennom FRA-loven får utvidede rettigheter til å bedrive spaning
TypeLov
VirkeområdeSverige
MyndighetSveriges riksdag
FormålSignaletterretning

FRA-loven (egentlig navn Lag om ändring i lagen om försvarsunderrättelseverksamhet) er en svensk lov som ble foreslått av regjeringen i Proposition 2006/07:63 – En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet. Lovendringen innebærer i korthet at Försvarets radioanstalt (FRA) gis rett til å bedrive signalspaningkabelbåren trafikk som passerer Sveriges grenser (hvilket blant annet innbefatter telefon- samt en stor del av Internettrafikken). Proposisjonen ble lagt frem av forsvarsminister Mikael Odenberg (M), som hadde overtatt saken fra den tidligere sosialdemokratiske regjeringen, for Sveriges riksdag den 8. mars 2007.

Proposisjonen ble behandlet en første gang 14. juni 2007 med voteringsresultatet 146–143 for forslaget, men da proposisjonen berørte menneskelige fri- og rettigheter var det nødvendig med et kvalifisert flertall på fem seksdeler for at lovforslaget skulle gå igjennom. Mindretallets krav om utsettelse i ett år ble vedtatt gjennom omvoteringen. Den 8. mai 2008 ble spørsmålet på nytt tatt opp i forsvarskomiteen og ble endelig protokollført den 3. juni 2008. Riksdagen skulle opprinnelig ha debattert og besluttet i spørsmålet den 17. juni 2008, men etter at voteringen først ble framskutt en dag og deretter utsatt i forsvarskomiteen den 18. juni 2008, så ble voteringen holdt i riksdagen på kvelden den 18. juni 2008, hvor komiteens innstilling til slutt bifaltes. Loven trådte i kraft den 1. januar 2009.

I 2011 la regjeringen sammen med Socialdemokraterna frem et forslag om at også Rikskriminalpolisen og Säkerhetspolisen kan få tilgang til signalspaningsinformasjon.[1] Datatilsynet kalte utvidelsen bekymringsfull.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Överenskommelse om signalspaning för Säpo (Sveriges Radio, 15. desember 2011)
  2. ^ Sverige utvider overvåkings­lov Arkivert 8. januar 2012 hos Wayback Machine. (Digi.no, 19. desember 2011)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]