Føroyar móti krabba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frimerke fra 2006.

Føroyar móti krabba (norsk oversettelse: «Færøyene mot kreft») var en innsamlingsaksjon til kreftsaken på Færøyene. Den ble avholdt i oktober 2009, og ble avsluttet med en helaftens fjernsynssending fra Norðurlandahúsið den 31. oktober. Midlene samlet inn av aksjonen gikk til støtte for forebygging og forskning på kreftsykdom, samt til behandling og stell av kreftpasienter. Aksjonen var organisert i fellesskap av Kringvarp Føroya og Krabbameinsfelagið, den færøyske kreftforeningen. Aksjonsleder var visedirektør ved Norðurlandahúsið, Urd Johannesen. Mye av pengene ble samlet inn via bøsser i butikker, men også ved andre tiltak:

  • Reklame på MBMs melkekartonger, og 10 øre fra hver solgte kartong ble gitt til aksjonen.[1]
  • Statoil (Effo) gav 5 øre for hver solgte liter diesel.
  • Tegnekonkurranse for skoleelever i 2. klasse.
  • En hoppekonkurranse for skoleelever i 8. klasse ved 6 skoler, hvert hopp gav 50 kroner til aksjonen.
  • En reklamekonkurranse mot overbruk av solarium for skoleelever i 9. og 10. klasse og videregående skole.

Blant deltakerne i aksjonen var samtlige av partiformennene, som fikk i oppdrag av Kringvarp Føroya å samle inn mest mulig penger i sitt gitte distrikt: Kári P. Højgaard fra SjálvstýrisflokkurinEysturoy, Kaj Leo Johannesen fra SambandsflokkurinNorðoyar, Jørgen Niclasen fra FólkaflokkurinSuðuroy, Høgni Hoydal fra TjóðveldiNorðurstreymoy og Vágar, og Jóannes Eidesgaard fra Javnaðarflokkurin og Jenis av Rana fra MiðflokkurinSuðurstreymoy. På bare tre timer samlet de inn mer enn 500 000 kroner.

På fjernsynssendingen fra Norðurlandahúsið var det rapporter fra innsamlingsaksjonen, reportasjer og faglige orienteringer, samt musikalske innslag ved blant andre Føroya Symfoniorkestur og Eivør Pálsdóttir.[2] Fjernsynssendingen innkasserte 5 153 000 kroner til aksjonen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nybo, Rógvi. «MBM stuðlar Føroyar móti krabba[død lenke]», Sosialurin, 5. oktober 2009
  2. ^ «Føroyar móti krabba[død lenke]», Norðurlandahúsið
  3. ^ Mikkelsen, Tórður. «Fimm milliónir til krabbamein[død lenke]», Kringvarp Føroya, 1. november 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]