Hopp til innhold

Færøyenes nasjonalmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Færøyenes nasjonalmuseum
Åpnet1952
Kart
Færøyenes nasjonalmuseum
62°01′55″N 6°45′54″V
AdresseKúrdalsvegur 2, FO 188 Hoyvík
Nettstedhttp://www.natmus.fo/

Føroya Fornminnissavn (norsk: Færøyenes nasjonalmuseum) er det offisielle nasjonalmuseet på Færøyene og ligger i Tórshavn.

Museet[rediger | rediger kilde]

Nasjonalmuseet på Færøyene har sin hovedutstilling i museumsbygget som ligger i Brekkutún 6 i ytre kanter av Tórshavn sentrum. Formålet med museet og gjenstandene er å fortelle om den unike færøyske kultur og historie fra vikingtiden og i middelalderen. De fleste gjenstandene representerer derfor Færøyenes jordbrukskultur og sjøfartshistorie. Museets mest kjente gjenstander er de såkalte Kikjubøstólarnir som er deler av benkene fra Ólavskirkjan i Kirkjubøur. Disse benkene var i mange år utstilt i Danmark, men har nå returnert til Færøyene.[1]

Heima á Garði[rediger | rediger kilde]

Heima á Garði er et gårdsbygg i det færøyske tettstedet Hoyvík, nær Tórshavn. Hovedbygget ble reist omkring 1812, men bærer innredningen til et typisk færøysk bondehus fra starten av 1900-tallet. Bygningen er idag et utendørsmuseum og regnes som en del av Færøyenes nasjonalmuseum.

Kulturinspirerte frimerker[rediger | rediger kilde]

Sankt Olavskirken i Kirkjubøur har inspirert en rekke Færøyske frimerkeserier. Frimerkeseriene under er gravert av Czesław Słania.

Færøyske frimerker fra 1980:

Færøyske frimerker fra 1984:

Færøyske frimerker fra 2001:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 15. juli 2011. Besøkt 1. september 2010.  Patursson.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]