Färingsö

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utsikt mot Färingsö fra Lövsta i 2010
Färingsös beliggenhet i Mälaren

Färingsö, eller Svartsjölandet, er ei øy i Mälaren, i landskapet Uppland i Sverige. Den tilhører Ekerö kommune i Stockholms län. Øya omgis av Långtarmen i vest og Lövstafjärden, Lambarfjärden og Mörbyfjärden i øst. Med et areal på 82,02 km²[1] er Färingsö Sveriges nest største innsjø-øy etter Selaön. På vestsida av øya ligger tettstedet Stenhamra.

Historie[rediger | rediger kilde]

Färingsö ble tidlig et sted for kongelige eiendommer. Mest kjent er Svartsjö med dagens Svartsjö slott, en rokokkobygning fra 1700-tallet. Svartsjö ble et kongelig slott allerede midt på 1300-tallet, og da Gustav Vasa oppførte sitt steinslott her ble Svartsjö en betydningsfull del i hans rike. På slutten av 1600-tallet brant slottet ned og ble senere erstattet av det nåværende lyst- og jaktslottet til dronning Ulrika Eleonora, oppført etter tegninger av Carl Hårleman. På 1800-tallet forfalt slottet og like før sekelskiftet i 1900 ble det omgjort til fengsel. Fengselsdriften ble avviklet først på 1960-tallet, og Svartsjö slott er i dag blitt restaurert. I og med den sterke kongelige dominansen på Färingsö ble det, i motsetning til på naboøya Ekerön, ikke etablert noen større herregårder der, og det ble i stedet de mange husmannsplassene som ga Färingsö sin karakter.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Statistisk årsbok 2011» (PDF) (svensk). Statistiska centralbyrån. s. 12. Arkivert fra originalen (PDF) 5. juli 2011. Besøkt 12. januar 2014. 
  2. ^ «Historia». Ekerö kommun. 27. mars 2012. Besøkt 12. januar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]