Ezzel Dine Zulficar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ezzel Dine Zulficar
Fødtعز الدين أحمد مراد ذو الفقار
28. okt. 1919[1]Rediger på Wikidata
Kairo
Død1. juli 1963[1]Rediger på Wikidata (43 år)
Kairo
BeskjeftigelseOffiser, filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, skribent, skuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedEgypts militærakademi
EktefelleFaten Hamama (19471954)
Kawthar Shafik (19541963)
FarAhmed Mourad Bey Zulfikar (1888–1945)
SøskenSalah Zulfikar
Mahmoud Zulfikar
BarnDina Zulfikar
NasjonalitetEgypt
UtmerkelserRepublikkens orden
State Appreciation Award
IMDbIMDb

Ezzel Dine Zulficar (født 1919 i Kairo, død 1963 i Kairo) var en egyptisk filmregissør, manusforfatter, skuespiller og produsent.

Zulficar ble tildelt et stipend og studerte astronomi før han ble uteksaminert fra det egyptiske militære fakultet og senere ble han utnevnt til løytnant i det egyptiske forsvaret. Selv om Zulficar gjorde det bra i løpet av sin militære karriere, bestemte han seg for å droppe militæret og i stedet begynne som skuespiller og regissør. Denne avgjørelsen var sterkt påvirket av hans bror, som allerede var manusforfatter. I 1947 grunnla Zulficar et produksjonsselskap sammen med den legendariske egyptiske skuespillerinnen Faten Hamama, som var hans kone på dette tidspunktet. Ekteparet spilte sammen i enkelte filmer. Som forfatter var Zulficar ganske vellykket. Han skrev manus og historier til mellom 20 og 30 filmer.

Zulficars siste arbeider var manus for filmen Maw'ed Fi al-Borj (1963). Zulficar døde i juli samme år, da han var 44 år gammel. Zulficar møtte sin fremtidige ektefelle Faten Hamama under innspillingen av filmen Abu Zayd al-Hilali i 1947, som han regisserte. De to ble forelsket og giftet seg. Paret fikk en datter, Nadia Zulficar, sammen. Ekteskapet varte bare i syv år, og paret ble skilt i 1954. Zulficar og Hamama forble nære venner etter skilsmissen, og Hamama var med i enkelte av hans filmer etter at de var skilt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, oppført som ʿIzz al-Dīn Ḏū al-Fiqār, BNF-ID 17145709c[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]