Eystein Hanssen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eystein Hanssen
Født26. juli 1965 (54 år)
Oslo
Utdannet ved University of Wales, Robert Kennedy College
Beskjeftigelse
Nasjonalitet Norge
Sjangerkriminallitteratur
Nettstedhttp://www.eysteinhanssen.com/

Eystein Hanssen (født 26. juli 1965 i Oslo) er en norsk forfatter, journalist, og filmskaper. Han debuterte som forfatter i 2010, og har skrevet sju krimromaner med karakteren Elisabeth Sunee Rathke (Elli) i hovedrollen.

Hanssen startet sin yrkeskarriere som frilansjournalist og fotograf i lokalavisen Oppland ArbeiderbladGjøvik. Senere jobbet han som fotograf, fotojournalist og vaktsjef i NTB, før han begynte i TV 2 i oppstartsåret 1992. Der ble han fram til 1996, da han sluttet og sammen med flere andre startet filmproduksjonsselskapet Rabalder. Der jobbet han som regissør og produsent av dokumentarfilmer. Senere har han jobbet i produksjonsselskapene Zulu Film og Mediamente.

Filmkarrieren hans inkluderer filmen 22 fra år 2000, som Norsk filminstitutt og Cinemateket i Oslo omtaler som «Norges første selvfinansierte slasher/splatter-film med en viss distribusjon».[1][2] I 2003 skrev han manus, produserte og regisserte programmet Lykkelandet for TV 2, som vant Gullruten for beste aktualitets- eller sportsprogram.[3] Samme år vant dokumentarfilmen Et steinkast unna Amandaprisen hvor Hanssen var produsent.

Hanssen er utdannet innen medier, film og informasjonsteknologi. Han har en MBA fra Robert Kennedy College / University of Wales.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

De to første bøkene er utgitt på forlaget Vigmostad & Bjørke og ble begge nominert til Bokhandlerprisen.[4] Fra og med utgivelsen Triangel har Hanssen vært utgitt på forlaget Cappelen Damm. Fra og med 1. januar 2015 er dessuten de eldre titlene også å finne på Cappelen Damm.

Oversettelser

De ingen savner (Totenmaler) og Åtseldyr (Knochen) ble utgitt i Tyskland i februar 2015, på forlaget Aufbau-Verlag.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «22». Norsk filminstitutt. Arkivert fra originalen 29. oktober 2013. 
  2. ^ «Den spede starten til den norske skrekkbølgen». Filmweb. Besøkt 23. september 2019. 
  3. ^ «Gullruten». Store Norske Leksikon. Besøkt 23. september 2019. 
  4. ^ Marie L. Kleve (10. november 2010). «- Som å bli Oscar-nominert med Hackman og Brando». Dagbladet. Besøkt 23. september 2019. 
  5. ^ «Produkte nach Autoren: Eystein Hanssen» (tysk). Aufbau-Verlag. Besøkt 23. september 2019. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]