Hopp til innhold

Ex Machina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ex Machina
Generell informasjon
SjangerScience fiction
Drama
Thriller
Utgivelsesår2014
Prod.landStorbritannia
Lengde108 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAlex Garland
ProdusentAndrew Macdonald
Allon Reich
ManusforfatterAlex Garland
MusikkGeoff Barrow
Ben Salisbury
SjeffotografRob Hardy
KlippMark Day
Foran kamera
MedvirkendeDomhnall Gleeson
Alicia Vikander
Oscar Isaac
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapUniversal Pictures International
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Ex Machina er en britisk science fiction-thriller fra 2014. Filmen er skrevet og regissert av Alex Garland, og har Domhnall Gleeson, Alicia Vikander og Oscar Isaac i hovedrollene.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Større deler av filmen er filmet i Juvet landskapshotell og området rundt i Valldal i Norge. Rundt 100 personer fra Universal Studios var involvert i produksjonen på stedet. Naturen i området skulle forestille Alaska.[1] Innspillingen var god reklame for hotellet.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Caleb (Domhnall Gleeson), en koder i verdens største internettselskap "Bluebook", vinner en konkurranse om å få tilbringe en uke sammen med den svært anonyme grunnleggeren av selskapet, Nathan (Oscar Isaac) [3]. Men når Caleb kommer til det fjerne området, finner han ut at han må være med i et merkelig og fascinerende eksperiment (Turingtest) hvor han må samhandle med verdens første kunstige intelligens, en vakker robotjente ved navn Ava (Alicia Vikander) [4]. Etterhvert som eksperimentet utfolder seg, begynner Caleb å synes synd på Ava og planlegger å sette henne fri. Samtidig forteller Ava Caleb at han ikke må stole på Nathan, mens Nathan insisterer på at han har blitt manipulert av Ava. Hvem som forteller sannheten, er det bare tiden som vil vise.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Deler av filmen ble spilt inn i og omkring Juvet hotell.

Dagbladets anmelder karakteriserte den som en usedvanlig smart B-film og terningkast 5. Anmelderen mente naturscenene brøt på en uheldig måte med scenene fra det minimalistiske interiøret.[3] Aftenposten beskrev filmen som sofistikert og elegant, og roste kontrasten mellom naturscener og det kunstige, og ga 5 av 6 poeng.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmer Hollywood-grøsser i Valldal». NRK (norsk). 20.08.2013. Besøkt 1. april 2017. 
  2. ^ «Britisk actionfilm fører til turistboom». NRK (norsk). 29.07.2015. Besøkt 1. april 2017. 
  3. ^ a b «Anmeldelse: «Ex Machina» er en usedvanlig smart b-film». Dagbladet.no (norsk). 9. april 2015. Besøkt 1. april 2017. 
  4. ^ a b ««Ex Machina:» Sofistikert og elegant om kunstig intelligens». Aftenposten. 8. april 2015. Besøkt 1. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]