Hopp til innhold

Ewald Roscher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ewald Roscher
Født19. nov. 1927[1]Rediger på Wikidata
Boží Dar
Død21. jan. 2002Rediger på Wikidata (74 år)
Karlsruhe
BeskjeftigelseSkihopper Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland

Hvis jeg ikke hadde brukt briller, ville ingen ha kalt meg skihopp-professor.

Ewald Roscher[2]

Ewald Roscher (født 19. november 1927 i Gottesgab, Tsjekkoslovakia, død 21. januar 2002 i Karlsruhe, Tyskland) var en tysk skihopper og deretter i mange år vesttysk og sveitsisk landslagstrener. Til tross for at han var selvlært og ikke utdannet trener, ble han ofte omtalt som «skihopp-professoren fra Baden-Baden».

Roscher var født og oppvokst i det tyskspråklige Böhmen, og drev som ungdom med alpint. Etter 2. verdenskrig flyttet han til Baden-Baden i Vest-Tyskland, og satset deretter på skihopping. Han deltok i enkeltrenn i den tysk-østerrikske hoppuka i årene 1955-1959, med 15. plass i Innsbruck 6. januar 1955 som beste plassering. (Bare de som hadde deltatt i alle fire rennene ble på den tiden regnet med i sammendraget.) Han ble vesttysk mester i 1959.

Han la opp som skihopper etter 1958/59-sesongen, og ble hopptrener for det vesttyske kombinertlandslaget. Som trener hadde han suksess med Georg Thoma og Franz Keller, som ble olympiske mestere i 1960 og 1968. Roscher sluttet i 1968, men ble straks engasjert som hovedtrener for det sveitsiske hopplandslaget. I Sveits hadde han suksess med blant andre Walter Steiner, som satte verdensrekord og ble verdensmester i skiflyging i 1972 og 1977, og tok sølvmedalje i OL i 1972. Også Hans Schmid oppnådde gode resultater under Roschers ledelse.

I 1980 ble Ewald Roscher hovedtrener for det vesttyske hopplandslaget. De vesttyske hopperne hadde slitt i mange år, og lå langt bak sine østtyske konkurrenter, men under Roschers ledelse snudde det. Blant hopperne Roscher trente var Andreas Bauer, Thomas Klauser og en ung Dieter Thoma, nevø av Georg Thoma.

Han sluttet i 1988 og ble erstattet som landslagstrener av Rudi Tusch. I senere år var han ekspertkommentator på tysk TV.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]