Evelyn de Morgan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Evelyn de Morgan
Født30. aug. 1855[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
London
Død2. mai 1919[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (63 år)
London
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
Utdannet vedSlade School of Fine Art
EktefelleWilliam De Morgan[5]
SøskenA. M. W. Stirling
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
GravlagtBrookwood gravlund

Evelyn De Morgan (født 30. august 1855, død 2. mai 1919) var en engelsk maler assosiert med pre-rafaelittene.

Evelyn og William De Morgan

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Hun var født som Evelyn Pickering av foreldre som kom fra øvre middelklasse. Hennes far var Percival Pickering og hennes mor var Anna Maria Wilhelmina Spencer Stanhope, søster av kunstneren Roddam Spencer Stanhope, og nedstammet fra jarlen av Leicester.

Evelyn fikk utdannelse hjemme og begynte med tegneundervisning da hun var 15 år. Den morgen hun fylte 17 noterte hun i sin dagbok «Kunst er evig, men livet er kort...» og «Jeg vil gjøre opp for det nå, jeg har ikke et øyeblikk å miste». Fra tidlig av var Evelyn bestemt på å bli billedkunstner og fikk overtalt sine noe uvillige foreldre til å la henne begynne på Slade School of Art i 1873, to år etter at kunstskolen hadde åpnet.

Den klassiske utdannelsen hun fikk under den daværende rektor, Edward Poynter, hadde en innflytelse på hennes valg av komposisjon og emne. Også hennes onkel John Roddam Spencer Stanhope hadde en betydelig innflytelse på hennes arbeid. Hun besøkte ham ofte i Firenze hvor han bodde og arbeidet. Det gjorde det også mulig for hennes å studere de store kunstnerne fra renessansen, spesielt var hun begeistret for Sandro Botticelli, noe som påvirket henne til bevege seg fra de klassiske emnene som skolen hadde favorisert til å prege sin egen stil bestående av allegorier og symbolisme.

Helen of Troy

I 1887 giftet hun seg med keramikeren William De Morgan og de bosatte seg i London inntil han døde i 1917. Hun døde selv to år senere i London og ble gravlagt på kirkegården Brookwood Cemetery i nærheten av Woking i Surrey. Hun delte en dypfølt interesse i det åndelige sammen med ektemannen. Sammen utviklet de også en vanskelig malemetode hvor de benyttet glyserin, som nå kalles for glyserol, for å skape en klar og skinnende fargetone som hun søkte.

Evelyn De Morgan var en av faste utstillerne ved Grosvenor Gallery, et avantgardistisk alternativ til Royal Academy hvor hun også stilte sammen med blant annet verkene til Edward Burne-Jones, George Frederick Watts og Lawrence Alma-Tadema. I 1916 fikk hennes avsky for krigsredslene under den første verdenskrig henne til stille ut 13 av sine verker til fordel for Røde kors. På 1900-tallet var hennes arbeider preget av dalende kvalitet sammenlignet med hva hun hadde skapt tidligere.

Hun valgte emner som i hovedsak var sakrale og allegoriske figurer og scener, og mytologiske emner med en moralsk og sosialt budskap. Det store Aurora Triumphans er i Russell Cotes Museum i Bournemouth og i London er det to store figurstudier i Leighton House. Øvrige verker finnes De Morgan Foundation. Et portrett av hennes ektemann er utstilt i National Portrait Gallery.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Discogs, oppført som Evelyn De Morgan, Discogs artist-ID 3116935, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b FemBio-Datenbank, oppført som Evelyne de Morgan- Pickering, FemBio-ID 20089, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Mapping the Practice and Profession of Sculpture in Britain and Ireland 1851–1951, oppført som de Morgan, (Mary) Evelyn Pickering, MSBI person ID msib2_1209581958, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, oppført som Evelyn De Morgan, ISFDB forfatter-ID 162127, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Union List of Artist Names, ULAN 500115470, utgitt 5. februar 2015, besøkt 21. mai 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]