Eusébio Oscar Scheid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eusébio Oscar Scheid
Født8. desember 1932 (85 år)
Brasil
Beskjeftigelse Katolsk prest, teolog, universitetslærer
Nasjonalitet Brasil
Livssyn Den romersk-katolske kirke

Coat of arms of Eusebio Oscar Scheid.svg

Eusébio Oscar Scheid S.C.J. (født 8. desember 1932 i Bom Retiro i Joaçaba i Brasil) er en av den katolske kirkes kardinaler og erkebiskop av São Sebastião do Rio de Janeiro.

Eusébio Oscar Scheids forfedre utvandret på 1800-tallet fra Saarland i Tyskland til Brasil. Han sluttet seg til kongregasjonen dehonianerne (Congregatio Sacerdotum a Sacro Corde Iesu – S.C.J.) og studerte til prest ved kongregasjonens seminar i Corupá. Deretter studerte han videre på det pavelige universitet Gregoriana i Roma, og avsluttet med doktorgraden i teologi med spesialitet i kristologi.

Han ble presteviet i 1960 i Roma. Han var professor i teologi i Recife (1964–65), professor i dogmatikk og liturgi ved det teologiske institutt i Taubaté (1965–81) og professor i religiøs kultur ved det pavelige katolske universitet i São Paulo (1966–68).

Pater Scheid ble i 1981 utnevnt til biskop av São José dos Campos av pave Johannes Paul II, og i 1991 utnevnt til erkebiskop av Florianópolis.

Han ble den 25. juli 2001 utnevnt til erkebiskop av São Sebastião do Rio de Janeiro, et av de største bispedømmene i verden med rundt fire millioner katolikker. Han deltok på den tiende ordinære bispesynoden høsten 2001. Han er kjent som konservativ, og er i stand til å overraske, som da han i 2001 gikk inn for legalisering av narkotikabruk. I god brasiliansk ånd er han fotballtilhenger.

Eusébio Oscar Scheid ble kreert til kardinal i 2003.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]