Europeisk portugisisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Europeisk portugisisk (português padrãoportugisisk) er ei gruppe portugisiske dialekter som hovedsakelig tales i Portugal, men også i Asia og i de såkalte PALOP-landene i Afrika.

Europeisk portugisisk

Standard portugisisk er tradisjonelt sett basert på Estremenho-dialekten fra Coimbra, som i århundrer hadde Portugals eneste universitet. I nyere tid er språket også basert på talespråket i Lisboa, til tross for at mange ser på dette som en egen dialekt, grunnet visse forskjeller i uttalen. På grunn av statusen som standardspråk og at mange i de tidligere portugisiske koloniene studerte i Portugal, er europeisk portugisisk også standardspråket i Angola, Mosambik, Guinea-Bissau, Kapp Verde, São Tomé og Príncipe, Øst-Timor, Macao, Daman og Diu og Goa og også i Venezuela, Namibia, Sør-Afrika, Frankrike, Tyskland og Luxembourg (hvor mange portugisiske emigranter holder til). Når det er sagt, så snakkes det en rekke regionale dialekter, så språkbildet er ikke entydig.

Brasil ble i sin tid påvirket av dialekten i Coimbra før landet fikk sine egne universiteter hvor landets elite startet å studere. Dog finnes det idag i São Paulo en dialekt svært lik europeisk portugisisk, kalt Paulistano.

Brasiliansk portugisisk avviker noe når det gjelder ordforråd, rettskrivning og uttale, men er innbyrdes forståelig med den europeiske varianten.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]