Europé (katt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Europé
Europeisk korthår, keltisk korthår
Opprinnelse:Sveriges flagg Sverige
Karakter:Intelligent og reservert
Livsløp:15-18 år
Vekt:3,5-7 kg
Anerkjennelser
FIFe:Anerkjent, 1982
WCF:Anerkjent
CFA:Ukjent
TICA:Ukjent
Andre katteraser
Liste over katteraser

Europé (EUR), som også kalles europeisk korthår og, av WCF, keltisk korthår (KKH), er en katterase som er basert på den svenske huskatten.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Opphavet til rasen europé går helt tilbake til Roma under keisernes tid.[1] Romerne spredte sin kultur over hele Europa, og kattene fulgte med dem.

Rasen har hatt tilhold i Sverige siden 400-tallet[2], og derfor fikk den navnet svensk huskatt. Senere fikk den navnet europeisk korthår, men i dag går den under navnet europé.

Frem til 1982 ble europé klassifisert som britisk korthår. Den ble da godkjent av FIFé som egen rase, og den fikk en effektiv start som «fiks ferdig» rase, med innarbeidet standard og fargevarianter, samt avlsmateriale med kjent historikk. På tross av denne fordelen, eller kanskje fordi den er så lik britisk korthår og amerikansk korthår, ser det ikke ut til at europé har fanget oppdretteres oppmerksomhet. Den forblir uvanlig.

Rasen avles nå selektivt, og det er ikke lenger tillatt med utkrysning til britisk korthår. Den er ikke godkjent hos GCCF eller de store forbundene utenfor Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Europeisk korthår er en middels stor katt. Den har et avrundet hode. Middels lang, rett og jevnt bred nese. Den har en kraftig hake. Ørene er middels store og plassert godt fra hverandre. Øynene er store, runde, noe skråstilte. Den har stor avstand mellom øynene sammenlignet med andre katteraser. Fargen på øynene må være klar og ren og passe til pelsfargen. Nakken er halvlang og muskuløs. Kroppen er muskuløs og kraftig, men ikke tett. Bena er halvlange, kraftige og muskuløse med runde poter. Halen er halvlang og ganske kraftig ved roten, smalner gradvis til en avrundet tupp. Pelsen er kort, tett, og flattliggende. Dekkhår, underpels, ullhår. Dekkhårene er ganske grove.

Fargevarianter, mønstre og markeringer[rediger | rediger kilde]

Alle ordinære farger er tillatt. Men farger som sjokolade, lilla og siameserfarger som ikke er naturlige hos skandiaviske katter er ikke tillatt. Katten skal være renavlet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Catster - European Shorthair Cats» (eng). Arkivert fra originalen 27. februar 2012. Besøkt 2. mars 2012. 
  2. ^ «Kattförbundet SVERAK - Europé» (svensk). Arkivert fra originalen 15. april 2009. Besøkt 1. mars 2012.