Eurokorpset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eurokorpset

Eurokorpset er en militærstyrke som består av opp til 60 000 soldater fra de henholdsvis franske, tyske, belgiske, luxembourgske og spanske væpnede styrker. Styrken er uavhengig av andre militære kommandolinjer men kan plasseres under Den nordatlantiske allianses (NATO) kommando, Den europeiske unions (EU) kommando eller andre internasjonale organisasjoner. Ifølge korpsets tilgrunnliggende avtale skal det være rede til å «gjennomføre humanitære hjelpeoppdrag og støtte befolkninger ved en nasjonal eller teknisk katastofe», og videre kunne oppfylle de følgende behov:

  • stilles til disposisjon for fredsopprettende eller fredsbevarende oppdrag, for eksempel innen FN eller organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).
  • settes inn som et mekanisert armékorps i høyintensive kampoperasjoner, for å sikre det felles forsvaret av allierte i henhold til artikkel 5 i Washington-avtalen (NATO) eller Brussel-avtalen (WEU).

For å greie integrasjonen med NATO i punkt 3, har korpset adoptert NATO-strukturer og prosedyrer. Men korpset er også i stand til å bidra utenfor NATO-kommando og kan bli et nøkkelelement i europeisk sikkerhet og forsvarspolitikk.

Hovedkvarteret ligger i Strasbourg.

Commander: LtGen (ESP) Alfredo Ramirez-Fernandez

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]