Euribor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Euribor

Euro Interbank Offered Rate (Euribor) er en daglig beregnet referanserente basert på den gjennomsnittlige renten bankene tilbyr for usikrede lån til andre banker i euro-pengemarkedet (eller interbankmarkedet).

Hensikt[rediger | rediger kilde]

Euribor-renten brukes som en referanse for blant annet handel i rentederivater, i stor grad på samme måte som LIBOR ofte brukes for finansielle instrumenter basert på engelske pund (Pound Sterling) eller amerikansk dollar. De utgjør med andre ord fundamentet for verdens mest likvide og aktive rentemarkeder. Lokale referanserenter, som Paris' PIBOR og Frankfurts FIBOR fusjonerte til Euribor ved opprettelsen av Den økonomiske og monetære union (EMU) 1. januar 1999.

Tekniske kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Et representativt panel av banker beregner daglig hvilken rente (avrundet til to desimaltall) de tror en stor bank vil tilby en annen stor bank for terminvise interbankinnskudd i euro-sonen, med varighet fra én uke inntil ett år. Alle bankene i panelet er forpliktet til å sende inn sin beregning senest klokken 10.45 CET (det vil si norsk vintertid, eller klokken 11.45 norsk sommertid) hver dag Trans-European Automated Real-Time Gross-Settlement Express Transfer system (TARGET) er åpent. Klokken 11.00 CET vil Reuters beregne Euribor, og umiddelbart publisere den på sidene 248–249 som er tilgjengelig for deres abonnenter og andre informasjonsformidlere.

Den publiserte Euribor-renten er en avrundet, justert gjennomsnittsrente. De høyeste og laveste 15 prosent av de innsendte beregningene elimineres. Gjennomsnittet av resten beregnes, og avrundes til et tall med tre desimaler.

Euribor-renten er en spotrente, det vil si at den er virksom først to dager etter beregningsdagen. Som amerikanske pengemarkedsrater, er de Actual/360, det vil si beregnet med eksakt dagsberegning ut ifra et år på 360 dager.

Euribor ble første gang publisert 30. desember 1998, med virke fra og med 4. januar 1999.

Renteswaps[rediger | rediger kilde]

Renteswaps basert på kortsiktig Euribor-rente handles for tiden i interbankmarkedet med forfall opptil 50 år frem i tid. En «fem års Euribor»-rente sikter faktisk til den femårige swaprenten målt mot seksmåneders Euribor. «Euribor + x poeng» når man snakker om et finansielt instrument, betyr at instrumentets kontantstrøm må trekkes fra på swapens rentekurve for nullkupongobligasjoner endret av x poeng, for å tilsvare swapens faktiske markedspris.

Eonia[rediger | rediger kilde]

En annen utbredt referanserente i euro-sonen er Eonia, også publisert av European Banking Federation, som er et daglig vektet gjennomsnitt av alle usikrede lånetransaksjoner i interbankmarkedet som skjer i løpet av natten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]