Hopp til innhold

Eurasisk flygeekorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eurasisk flygeekorn
Nomenklatur
Pteromys volans
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
eurasisk flygeekorn,
sibirsk flygeekorn
Klassifikasjon
Rikedyreriket
Rekkeryggstrengdyr
Klassepattedyr
Ordengnagere
Familieekornfamilien
SlektPteromys
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Eurasisk flygeekorn eller sibirsk flygeekorn (Pteromys volans) er det eneste flygeekornet som forekommer i Europa.

Kroppen er 13,5–20,5 cm lang og den buskete halen 9–14 cm. Mellom fram- og bakbeina har den en flygehud som gjør at den kan glidefly fra tre til tre eller ned stammen på det samme treet. Pelsen er lysegrå, og de store øynene viser at dette dyret hovedsakelig er nattaktivt.

Arten foretrekker blandingsskog med gamle osper. Her finner den hakkespetthull som brukes både som bolig og til å lagre mat for vinteren. Et hull kan inneholde opptil fem liter føde, helst rakler fra or og bjørk, men også tynne kvister. Resten av året eter den mest planter som knopper, skudd, blad, frø, nøtter og bær, men den kan også røve fuglereir og ta egg og unger. Eurasisk flygeekorn formerer seg saktere enn ekorn og får ofte bare to kull i året med to–tre unger i hvert kull.

Eurasisk flygeekorn er utbredt i det eurasiske barskogbeltet fra Finland, Estland og Latvia østover gjennom Russland, Mongolia og nordvestlige Kina til stillehavskysten inkludert Korea og nordøstlige Kina. Den finnes også på den russiske øya Sakhalin og den japanske øya Hokkaido.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Flygeekorn nær Tammerfors i Finland
Autoritetsdata