Euoplocephalus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Euoplocephalus
Rekonstruksjon av eksemplar ROM 1930 på Senckenberg Museum
Nomenklatur
Euoplocephalus tutus
Lambe, 1910
Hører til
Ankylosauridae,
Ankylosaurier,
Ornithischia,
Dinosaurer
Økologi
Habitat: På land
Inndelt i
  • Euoplocephalus tutus (Lambe, 1902)

Euoplocephalus er en av de størte dinosaurartene av typen ankylosaurier og som levde i yngre kritt i Canada. Navnet kommer fra gresk: eu-/ευ- betyr 'godt', hoplo-/ὁπλο- betyr 'pansret' og kephale/κεφαλη betyr 'hode')

Det første fossilet av Euoplocephalus ble funnet i Alberta, Canada i 1897. I 1902, ble det den navngitt Stereocephalus, men det navnet allerede hadde blitt gitt til et insekt, så det ble endret i 1910. Senere, har mange flere ankylosauridlevninger blitt funnet fra campaniumalderen i Nord-Amerika og ofte egne arter. I 1971, konkluderte Walter Coombs med at de alle tilhørte Euoplocephalus som da ville være en av de mest kjente dinosaurer. Nylig har imidlertid eksperter kommet til motsatt konklusjon, noe som begrenser de autentiske funn av Euoplocephalus til rundt et dusin eksemplarer. Disse inkluderer en rekke nesten hele skjeletter, så mye er likevel kjent om kroppsbygging til dyret.

Euoplocephalus var omtrent fem til seks meter lang og veide over to tonn. Dens kropp var lavbygd og veldig flat og bred, stående på fire ben. Hodet hadde en kort hengende snute med en spist nebb for å bite av planter som ble fordøyd i den store tarmen. Som andre ankylosaurider, var Euoplocephalus i stor grad dekket av benete pansrede plater, blant dem rader av store høy-rillet ovale skjell. Halsen var beskyttet av to beinringer. Det kan også forsvare seg aktivt mot rovdyr som Gorgosaurus ved hjelp av en tung klubbe-aktig tampen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]