Hagebærmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Eulithis prunata)
Hopp til navigering Hopp til søk
hagebærmåler
Hagebærmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eulithis prunata
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: hagebærmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Eulithis
Habitat: hager og løvskog
Utbredelse: Palearktis og Nord-Amerika

Hagebærmåler (Eulithis prunata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne ganske store arten er vanlig over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor til stor (vingespenn 32 – 37 mm), middels kraftig, brokete farget måler. Den er større enn de fleste andre Larentiinae med brunt tverrbånd i forvingen og kan vanligvis greit kjennes igjen på størrelsen. Antennene er trådformede hos begge kjønn.

Fargen kan variere en del

Forvingen er lysgrå, et bredt felt ved roten gråbrunt, dette feltet har i midten en smal, mørk eller mørk og lys, bølgete tverrstrek. Midt i vingen er det et bredt, gråbrunt tverrbånd. Dette er sterkt innsnevret fra innersiden litt foran bakkanten, bak denne innsnevringen rundet utvidet. Båndet har 2-4 mørke ringer (oftest av uregelmessig form), disse er tydelige hos forholdsvis lyse eksemplarer, dessuten to små, hvite tverr-flekker ved forkanten. Urtenfor tverrbåndet er den en rad av svarte, pile- til halvmåneformede flekker. Vingespissen er gulbrun, den fremste delen av vingens ytterkant har en avlang, mørkbrun flekk. Bakvingen er silekaktig gråhvit med utydelige, grå tverrbånd. Larven er naken, rosaaktig brunt spraglete, med en rekke av diffuse, hvite flekker langs ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i skog, hager og parker. Larven lever på solbær og ulike rips-arter (slekten Ribes), av og til også på busker i rosefamilien (Rosaceae). De voksne målerne flyr om natten i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Hagebærmåleren lever i hele Europa, videre østover til Korea og Japan, og også i Nord-Amerika. I Norge er den funnet over sågodtsom hele landet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]