Eugene Antonio Marino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eugene Antonio Marino
Født29. mai 1934[1]Rediger på Wikidata
Biloxi
Død12. nov. 2000[1]Rediger på Wikidata (66 år)
New Rochelle
BeskjeftigelseKatolsk prest (1962–), katolsk biskop (1974–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedFordham University
Loyola University Chicago
Epiphany Apostolic College
NasjonalitetUSA
GravlagtMississippi
Våpenskjold
Eugene Antonio Marinos våpenskjold

Eugene Antonio Marino, S.S.J. (født 29. mai 1934 i Biloxi i Mississippi i USA; død 12. november 2000 i Manhasset i Nassau County i staten New York) var katolsk erkebiskop av Atlanta. Han var den fjerde afro-amerikanske biskop i USA, den første svarte hjelpebiskop i Washington, og den første svarte erkebiskop i landet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Eugene Antonio Marino var det sjette av åtte barn til den puertoricanske bakeren Jesús María Marino og afrikansk-amerikanske hushjelpen Lottie Irene Bradford Marino. Han gikk på katolske skoler i Biloxi.

Prest[rediger | rediger kilde]

Eugene Antonio Marino inntrådte i Society of Saint Joseph of the Sacred Heart, en presteorden som særlig arbeidet for den svarte befolkning, og ble presteviet 9. juni 1962.

Hjelpebiskop i Washington[rediger | rediger kilde]

Den 12. juli 1974 utnevnte pave Paul VI ham til titulærbiskop av Walla Walla og til hjelpebiskop i erkebispedømmet Washington. Erkebiskopen av Washington, William Wakefield Baum, bispeviet ham 12. september samme år; medkonsekranter var biskopen av Columbus, Edward John Herrmann, og hjelpebiskop i New Orleans, Harold Robert Perry S.V.D.

Erkebiskop av Atlanta[rediger | rediger kilde]

Den 14. mars 1988 utnevnte pave Johannes Paul II ham til erkebiskop av Atlanta. Han ble innsatt i embedet den 5. mai samme år.

Marino var selv engasjert i en affære over tid med en kvinnelig kirkelig medarbeider, og dette ble offentlig kjent i 1990. Denne kvinnen, Vicki Long, avslørte dessuten at hun i hemmelighet var blitt gift med Marino i desember 1988.[2]

Etter sin fratreden[rediger | rediger kilde]

Etter dette, og etter bare to år som erkebiskop av Atlanta, trakk Marino, som hadde trukket inn i en periode av isolasjon siden 1. juni 1990, seg fra sitt embede den 10. juli 1990. Han viste da til et behov for åndelig fornyelse, psykologisk terapi og medisinsk tilsyn. Deretter tok han en seks uker lang periode med rådgivning. Marino beholdt tittelen som erkebiskop og dro stille til Michigan og tok en stilling som kapellan ved Sisters of Mercy i Alma i Michigan frem til 1995. Deretter og til sin død i 2000 arbeidet han i et rådgivningsprogram om seksuellt misbruk og stoffavhengighet ved St. Vincent's Hospital Westchester i Harrison i delstaten New York.

Han døde 66 år gammel på St. Ignatius Retreat House i ManhassetLong Island i New York.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 12337792, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Eugene Marino, 1st Black Catholic Archbishop, Dies Of Heart Attack In Atlanta - Woman Claims She Married Archbishop 4. desember 2000. Lest 3. april 2007
  3. ^ baum, lest 4. juli 2022