Eugène-Paul Coupat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eugène-Paul Coupat
Født8. juni 1842Rediger på Wikidata
Frankrike
Død26. jan. 1890Rediger på Wikidata (47 år)
Chongqing
BeskjeftigelseMisjonær, katolsk prest (1867–), katolsk biskop (1882–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetFrankrike
Medlem avDet parisiske ytremisjonsselskap
Våpenskjold
Eugène-Paul Coupats våpenskjold

Eugène-Paul Coupat M.E.P. (født 8. juni 1842 i landsbyen Eglise-Neuve-des-Liards i Auvergne i Frankrike, død 26. januar 1890 i Tchongking i Kina) var en fransk katolsk prest og misjonær av Det parisiske ytremisjonsselskap som var apostolisk vikar i det østlige Setchouan med sete i Tchongking / Chongqing fra 20. februar 1883 til sin død 26. januar 1890.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Eugène Coupat ble født i en liten landsby i Puy-de-Dôme. Han studerte ved College de Issoire og ved den kirkelige høyskole i Billom. Han trådte inn i Det parisiske ytremisjonsselskap i Paris i 1864, og ble presteviet den 15. juni 1867.

Han mottok umiddelbart sitt misjonssendelse til Setchouan i Kina. Frankrike under Napoleon III stadfestet på dette tidspunkt seg som vernemakt for de katolske misjoner i Kina. Eugène Coupat ble sendt til i Ou-mien-chan i distriktet Kiongtchéou, der han bygde et oratorium, og fire år senere gav biskop Pinchon ham ansvaret for Su-lin, en region som var svært urolig etter en antikristen forfølgelse. Takket være sine diplomatiske egenskaper fikk han respekt fra mandarinene, og gjenoppbygde misjonene der.

I 1875 ble han utnevnt til distriktet Lin-choui, hvorfra han ble drevet ut av lignende problemer noen måneder senere. Han samlet umiddelbart sine kristne i Kan-ki-tchang, en liten markedsby i prefekturet Kouang-gan, og kunne etter forhandlinger vende tilbake til sin stilling i Lin-choui med katolikkene. Han gjenoppbygde de ødelagte oratoriene og bygde nok et ved Fong-ho-tchang.

St. Joseph-katedralen i Chongqing.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Pave Leo XIII utnevnte ham til biskop in partibus av Thagaste den 28. august 1882, og til koadjutor med etterfølgelsesrett etter Mgr Desflèches, apostolisk vikar for Øst-Setchouan. De kinesiske myndighetene hadde bedt den franske regjeringen om å fjerne ham, etter at hans anmodninger om oppreisninger ble ansett som overdrevne etter plyndringer og drap av kristne i 1876-1878.

Den 31. desember 1882 ble Eugène Coupat bispeviet av den apostoliske vikar i Sør-Setchouan, Mgr Jules Lepley, ved Saint-Joseph-katedralen i Tchongking.

Den 20. februar 1883 trakk biskop Desflèches seg tilbake og returnerte til Frankrike, og Paul Coupat ble utnevnt til apostolisk vikar i østlige Setchouan. Det tilhørte sjeldenhetene at en misjonær blir utnevnt til apostolisk vikar for et misjonsområde som ikke var hans egen ordens ansvarsområde.

Biskop Coupat besøkte i løpet av noen måneder de kristne menigheter i prefekturene Tchong-king, Tchong-tchéou, Kouy fou og Siu-tin. Han fikk rettet på uklarheter i katekismen[1] som ble brukt i vikariatet, en katekisme som også var i bruk i vestlige Setchouan, sørlige Setchouan, Yunnan og Kouy-Tchéou. Han satset på å utvikle forberedelsesseminarene og presteseminarene (hvor han ordinerte ni kinesiske prester), fikk bygget et hospits og utvidet barnehjemmet, med mere.

Den 1. juli 1887 ble misjonen og bispesetet – selv om det var omgitt av høye murer – satt i brann av fremmedfiendtlige opprørere; det samme skjedde med kapeller i området. Nye opptøyer brøt ut i 1888 ved Long-choui-tchen.

Syk og svekket døde biskopen 26. januar 1890 i Tchongking (Chongqing). Han ble gravlagt på Tsen-kia-gay-kirkegården 29. januar. Biskop Chouvellon etterfulgte ham.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Catéchisme en chinois rédigé par Chén kiáo iáo li: Catéchisme [du Se-tchoan, Yun-nan, Kouy-tcheou], imprimerie de Nazareth, Hong-Kong, 1884 ; nouv. édit., 1904, in-8, pp. 102., id., Imprimerie de la Sainte-Famille, Cha-pin-pa (Setchouan oriental)
  2. ^ www.catholic-hierarchy.org coupat, lest 30. juni 2022