Eucherius av Lyon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eucherius av Lyon
Født380Rediger på Wikidata
Lyon
Død449[1][2]Rediger på Wikidata
Lyon
Beskjeftigelse
Embete
EktefelleGalla
BarnSalonius
Veranus of Vence
NasjonalitetRomerriket

Eucherius av Lyon, eller St. Eucherius, født ca. 380, død ca. 449, var biskop av Lyon og var en høyt rangert geistlig i den galliske kristne kirke. Han er kjent for sine skrifter hvor han forherliger en ekstrem form for selvfornektelse.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Eucherius var gift med Gallia (født ca. 390).[3] Rundt 422, muligens etter at hans kone døde, trakk han seg tilbake til Lerinsklosteret som var grunnlagt av St. Honoratus utenfor Antibes med sine to sønner Veranius og Salonius for å studere og oppdra barna. Han dro senere til øya Lerona. Han hadde der kontakt med munken og teologen Johannes Kassian som sterkt framhevet askese og kristen monastisisme.

Skrifter[rediger | rediger kilde]

Det var under oppholdet på Lerona (ca. 428) at Eucherius skrev De laude Eremi (In praise of the desert) tilegnet biskop Hilarius av Arles.[4]

Han skrev også Epistola paraenetica ad Valerianum cognatum, de contemptu mundi (Epistle of exhortation to his kinsman Valerian, On the contempt of the world) til sin venn Valerian. Boken er et uttrykk for desperasjon over tilstanden i nåtiden og framtiden, men med et håp for den nye verden som skal oppstå.

Hans bok Liber formularum spiritalis intelligentiae som var tilegnet sønnen Veranius og er et forsvar for den allegoriske tolkning av Skriften og en forløper for den klassiske middelalderske hermeneutikken.

Eucherius ble høyt ansett i det sørøstlige Gallia og han ble valgt til biskop i Lyon, trolig i 434. Han deltok i Det første konsilet i Orange som metropolitt av Lyon og han hadde denne tittelen til sin død i 449.[4] Han ble etterfulgt i biskopsrådet av sin sønn Veranius, mens hans andre sønn, Salonius, ble biskop av Genève.

Blant Eucherius' andre brev er hans Institutiones ad Salonium som er tilegnet hans andre sønn. Mange homilier og andre skrifter har blitt tilskrevet Eucherius. Eucherius' minnedag er 16. november.

Familie[rediger | rediger kilde]

Eucherius var gift med Gallia og hadde tre barn, sønnene Veranius og Salonius, og datteren Tullia (født ca. 410).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ökumenisches Heiligenlexikon, oppført som Eucherius von Lyon, Ökumenisches Heiligenlexikon ID E/Eucherius_von_Lyon.html[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Post-Reformation Digital Library, oppført som Eucherius of Lyon, PRDL ID 3385, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Den hellige Eucherius på nettstedet katolsk.no
  4. ^ a b Clugnet, Léon. "St. Eucherius." The Catholic Encyclopedia Vol. 5. New York: Robert Appleton Company, 1909.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]