Etterbilde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Etterbilde er det restsynsinntrykket som blir igjen når et vanlig menneskeøyesyn blir utsatt for ekstrem lys-og skyggepåvirkning, gjerne etter å ha vært i mørke. Dette kan inntreffe ved lyn eller annen brå lysendring. En annen måte å få etterbilde på, er å se mot en sterk lyskilde. Lyset fra denne vil «henge igjen» i noen sekunder i synsbildet og gjøre at en nesten ikke kan se andre ting som befinner seg i denne flekken når en flytter blikket. Slike synsfelter kan også opptre invertert, slik at det lyse blir mørkt og omvendt.

Psykologer har forsket på fenomenet, som også kan fremkalles ved å se intensivt på et enkelt, fargesterkt og godt belyst motiv, og så lukke øynene. Fargebildet vil da ofte fremstå med komplementærfarger.

Etterbilder kan også oppstå som visuelle minneinntrykk dersom en har opplevd noe som har gjort sterkt inntrykk (traumatisk opplevelse). Slike etterbilder kan dukke opp igjen senere og skape vansker for den som har dem.

I sjeldne tilfeller kan etterbilder oppstå som konkret fenomen. Dette skjedde i Nagasaki, der eneste minnet om ett av atombombeofrene er en skyggeavtegning på en hagemur. Personen og et lag av hagemuren smeltet vekk i selve atomeksplosjonen, mens skyggen står igjen i relieff.