Etter- og videreutdanning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Etter- og videreutdanning (forkortet EVU) er vanlig samlebetegnelse for utdanning tatt utover førstegangsutdanning. Etter- og videreutdanning brukes som fellesbetegnelse på opplæring, kurs og studier tatt for å øke kompetansen i arbeidslivet eller for å forbedre karrieremuligheter.

Etterutdanning er (kortere) kurs som ikke gir formell kompetanse. Etterutdanning gir gjerne vedlikehold og oppdatering av kompetanse innenfor eksisterende utdanningsnivå og stilling, ofte uten vekt på formell eksamen. Videreutdanning derimot, er studier eller opplæring som gir formell kompetanse. Med formell kompetanse kan menes studiepoeng, fagbrev, akademisk grad og lignende. Videreutdanning er all formell utdanning som leder til formell kompetanse (oftest målt i studiepoeng) vanligvis innenfor utdanningssystemet, men som tas som påbygning av førstegangsutdanningen. Det kan være vanskelig å skille ut videreutdanning fra ordinær høyere utdanning hvor det er innlagt pause-, praksisår eller år med arbeid. En vanlig brukt skille er dersom det er minst ett års opphold i utdanningen som arbeidstaker eller registrert arbeidssøker samt at etter fylte 35 år regnes all formell utdanning som videreutdanning.[1][2]

Det er foreslått å ta begrepet etterutdanning ut av bruk. Dette fordi begrepet oppfattes som misvisende siden det ikke snakk om utdanning, men ikke-formell opplæring. Dessuten er denne typen opplæring noe man deltar i hele livet og ikke "etter" noe annet.[3]

En tredje kategori som av og til regnes inn i etter- og videreutdanning er såkalt «læringsintensivt arbeid». Dette omfatter kompetanseutvikling som er innbakt i det daglige arbeidet, for eksempel ved at man får nye oppgaver, nytt ansvar eller ved at man lærer av mer erfarne kolleger.

Begrepet oversettes vanligvis til engelsk continuing and further education.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NIFU Rapport 2015:39
  2. ^ «Hva er etter- og videreutdanning? - Universitetet i Oslo». www.uio.no (norsk). Besøkt 20. august 2018. 
  3. ^ Kunnskapsdepartementet (4. juni 2019). «NOU 2019: 12». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 4. juni 2019. «Utvalget går også inn for å legge bort begrepet etterutdanning. Begrepet er misvisende av flere grunner. For det første er det ikke snakk om utdanning, men ikke-formell opplæring. For det andre, er denne typen opplæring noe man deltar i hele livet og ikke etter noe annet.» 

Litteratur[rediger | rediger kilde]