Hopp til innhold

Etokretisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Etokretisk
Brukt iKreta, Kykladene, Kypros
RegionKreta
UtdøddRundt begynnelsen av 1. årtusen f.Kr.
Lingvistisk
klassifikasjon
Uklassifisert
Skriftsystemdet greske alfabetet
Språkkoder
ISO 639-3ecr
Glottologeteo1236

Etokretisk (fra gresk: Ἐτεόκρητες, Eteókrētes, bokstavelig «ekte kretisk»; i seg selv sammensatt av ἐτεός, eteós, «sant», og Κρής, Krḗs, «kretisk»)[1], også kalt minoisk, er et ikke-gresk språk som er dokumentert med få alfabetiske inskripsjoner fra oldtidens Kreta. Etokretisk synes å ha vært et språk som ble benyttet i den minoiske sivilisasjonenKreta fram til øya ble invadert av greske folkeslag ca. år 1420 f.Kr. Etter dette ble etokretisk fortrengt av gresk.

Det har blitt funnet borti mot et halv dusin inskripsjoner i østlige Kreta som viser at selv om de er skrevet i det greske alfabetet, er språket helt klart ikke gresk. Disse inskripsjonene er datert til slutten av 600- eller tidlig på 500-tallet og ned til 200-tallet f.Kr. Språket, som ikke er forstått, er antagelig overleving av et språk som ble snakket på Kreta før ankomsten av grekere og er antagelig avledet fra minoisk språk som er bevart i inskripsjoner i Linear A fra rundt tusen år tidligere. Ettersom dette språket har forblitt uoversatt, er det ikke sikkert at etokretisk og minoisk er beslektet, skjønt det er meget sannsynlig. Det er således fem inskripsjoner som kan bli tilskrevet til etokretisk, to av dem er tospråklig, skrevet i etokretisk og gresk. Det er tre andre fragmenter som kan være etokretisk. Alle kjente etokretiske tekster er omtalt og diskutert av Yves Duhoux, den ledende autoritet på etokretisk.[2]

Eldste kjente etokretiske inskripsjon fra Praisos.

Vitnemål fra antikken antyder at språket er etokretisk, det vil si «ekte kretisk». Begrepet etokretisk er tidvis kalt for minoisk språk (i entall eller flertall), skrevet mer enn tusen år tidligere på såkalt kretiske «hieroglyfer» (borti mot sikkert et stavelsetegnesett) og i Linear A-skrift. Yves Duhoux har uttalt at «det er vesentlig til strengt adskille studiet av etokretisk fra det det «hieroglyfiske» og Linear A-inskripsjoner.»[3]

Vi vet lite om det etokretiske språket bortsett fra at det trolig er det muntlige språket som er basis for de minoiske inskripsjonene i skriftspråket Linear A. Mange forskere har antatt at det ikke er beslektet med gresk eller andre indoeuropeiske språk. Det er lansert teorier om at det har vært et semittisk eller anatolisk språk.

Mange hundre år etter den greske invasjonen omtaler greske forfattere som Homer og Strabon etokreterne som et folkeslag som holder til på sørsiden av Kreta. I enkelte områder øst på Kreta (rundt Prasos) er det funnet inskripsjoner som kan tyde på at det etokretiske språket har overlevd helt fram til år 300 f.Kr.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Eteocretan», Oxford English Dictionary, 3. utg., Oxford University Press. September 2005 betalingsmur
  2. ^ Duhoux, Yves (1982): L'Étéocrétois: les textes – la langue. Amsterdam: J. C. Gieben
  3. ^ Duhoux, Yves (1982): L'Étéocrétois: les textes – la langue, s. 8.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]