Et rom med utsikt (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et rom med utsikt
Forfatter(e)E. M. Forster
SpråkBritisk-engelsk
SjangerRomanse
Utgitt1908

Et rom med utsikt (orig. A Room With a View) er en roman fra 1908 av den britiske forfatteren E.M Forster. Boken er både romantisk og en humoristisk kritikk av snobberiet man fant hos overklassen på starten av 1900-tallet.

Romanen er blitt filmatisert en rekke ganger, blant annet som Et rom med utsikt fra 1985 regissert av James Ivory.

Handling[rediger | rediger kilde]

Lucy Honeychurch er på ferie i Italia med sin overbeskyttende anstand og kusine Charlotte Bartlett. I Firenze tar de inn på et pensjonat og oppdager at de har fått et rom uten utsikt, mens de har bestilt et rom med. De bytter rom med en far og sønn (herr Emerson og George Emerson) som de blir kjent med. De blir også kjent med en rekke andre personer på pensjonatet. Særlig Charlotte ser ned på de som er fra lavere klasser enn dem. Lucy har et mer åpent sinn og er nysgjerrig på å utforske byen alene. På tur alene i byen møter hun George og blir bedre kjent med ham. Senere, på en tur med de andre på pensjonatet kysser George henne, og Charlotte finner derfor ut at de må reise videre til Roma. Her møter Lucy den snobbete, Cecil Vyse. Cecil frir til henne to ganger, men hun avslår ham.

Hjemme i Surrey i England sier Lucy ja til å gifte seg med Cecil når han frir for tredje gang. Det viser seg også at et hus i nabolaget skal leies ut og at det er herr Emerson og George som leier huset. Broren til Lucy, Freddie, inviterer George med på både bading og tennis og George kysser Lucy igjen ved en anledning. Lucy avviser ham, og George og faren skal derfor flytte tilbake til London. Da innser Lucy at hun er forelsket i ham og bryter forlovelsen til Cecil.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource (en) A Room With a View – originaltekster fra den engelskspråklige Wikikilden