Et gutteliv!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et gutteliv!
orig. Boy Meets World
Generell informasjon
SjangerSituasjonskomedie for ungdom, dramakomedie, amerikansk situasjonskomedie
Prod.landUSA
Sesonger7
Episoder158
Lengde30 minutter (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
15 oppføringer
Ben Savage
William Daniels
Betsy Randle
Will Friedle
Rider Strong
Danielle Fishel
William Russ
Lee Norris
Lily Nicksay
Lindsay Ridgeway
Anthony Tyler Quinn
Alex Désert
Matthew Lawrence
Trina McGee-Davis
Maitland Ward
Bak kamera
Skaper(e)Michael Jacobs, April Kelly
MusikkRay Colcord
Sending
Periode24. sep. 19935. mai 2000
TV-kanalAmerican Broadcasting Company
Eksterne lenker
IMDb

Et gutteliv (egentlig Boy Meets World) er en amerikansk komiserie for barn og ungdom som gikk på ABC fra 1993 til 2000. Serien handler om gutten Cory Matthews og hans omgangskrets. Ben Savage spilte rollen som Cory Matthews. Det ble spilt inn 158 episoder.

Persongalleri[rediger | rediger kilde]

  • Cory Matthews (spilt av Ben Savage): hovedpersonen i serien
  • George Feeny (William Daniels), Corys lærer og senere rektor
  • Amy Matthews (Betsy Randle), Corys mor
  • Eric Matthews (Will Friedle), Corys storebror
  • Shawn Hunter (Rider Strong), Corys bestevenn, som kommer fra en familie med mange problemer
  • Stuart Minkus (Lee Norris) (sesong 1, gjesterolle i sesong 5), en skoleflink gutt i Corys klasse i sesong 1
  • Morgan Matthews (Lily Nicksay, sesong 1–2; Lindsay Ridgeway, sesong 3–7), Corys lillesøster
  • Alan Matthews (William Russ), Corys far
  • Topanga Lawrence (Danielle Fishel) (sesong 2–7 samt flere episoder av sesong 1), Corys klassekamerat og venn, og etter hvert kjæreste og ektefelle
  • Jonathan Turner (Anthony Tyler Quinn) (sesong 2–4), Corys engelsklærer
  • Eli Williams (Alex Désert) (sesong 3), en annen av lærerne på Corys skole
  • Jack Hunter (Matthew Lawrence) (sesong 5–7), Shawns halvbror
  • Angela Moore (Trina McGee-Davis) (sesong 6–7, samt flere episoder av sesong 5), Topangas bestevenninne på college, som blir kjæreste med Shawn
  • Rachel McGuire (Maitland Ward) (sesong 6–7), Topangas og Angelas venninne på college, som etter hvert deler leilighet med Eric og Jack

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Elleve år gamle Cory Matthews (spilt av Ben Savage) og hans bestevenn Shawn Hunter (spilt av Rider Strong) vokser opp i Philadelphia i delstaten Pennsylvania. De er lite interessert i skolen, selv om læreren George Feeny forsøker iherdig å få dem på bedre tanker. I utgangspunktet er det sport de er opptatt av, men utover i sesong 1 begynner de to guttene å bli interessert i jenter. Hovedpersonen Cory begynner gradvis også å få en større forståelse for foreldrene sine, og å innse hvordan de stiller opp for ham. Cory har en eldre bror som heter Eric (spilt av Will Friedle), og Cory blir frustrert og lei seg av at Eric stadig oftere nedprioriterer samværet med lillebroren for å være sammen med en eller annen jente. Derimot har Cory og lillesøsteren Morgan et nært forhold.

I tillegg til Shawn har to andre av Corys klassekamerater sentrale biroller i serien; den ene er skoleflinke Stuart Mingus, den andre er en jente som heter Topanga (spilt av Danielle Fishel) og som ikke er redd for å gå sine egne veier og skille seg ut fra flokken.

Sesong 2–5[rediger | rediger kilde]

I den andre sesongen begynner Cory, Topanga og Shawn på lower secondary high school (som tilsvarer norsk ungdomsskole). De får en ukonvensjonell engelsklærer som heter Jonathan Turner. Selv om de først ser på Turner som kul og tøff, innser de snart at han er lærer fremfor alt annet. Underveis i den andre sesongen gjør Cory og Shawn en rekke forsøk på å bli mer populære blant klassekameratene. Som følge av dette havner de blant annet nesten i slagsmål med en mobber og får problemer med Mr. Feeny, som har blitt rektor på den nye skolen deres. Det ender opp med at det er Shawn som blir mest populær av de to guttene, men han holder likevel fast ved vennskapet med Cory. Shawns mor Virna forlater sønnen og ektemannen Chet (spilt av Blake Clark), og Shawn tar dette tungt. Chet drar for å finne Virna igjen, og Shawn får først bo hos Cory og familien hans, men flytter etter hvert inn hos Jonathan Turner.

Cory er forelsket i Topanga, men tør ikke å be henne med på date, og i stedet er det bestevennen Shawn som ber henne med ut. Men da Topanga endelig innser hva Cory egentlig føler for henne, blir de kjærester. Etter kort tid blir de enige om å være bare venner. Men noen måneder senere blir Topanga med Cory på en tur til Disney World, og på denne turen blir de sammen igjen.

Corys storebror Eric går ut av high school i sesong 3, men kommer ikke inn på college eller universitet noe sted. I fjerde sesong forsøker han å forbedre karakterene sine. Faren til Eric og Cory åpner en sportsbutikk som Eric skal være med på å drive. I femte sesong flytter Eric hjemmefra og begynner på college. Han deler leilighet med Jack, som det viser seg at er halvbroren til Shawn. Shawn flytter inn hos dem, men finner snart ut at han ikke har noe til felles med Jack. Dette fører til stadige sammenstøt mellom to halvbrødrene.

Topangas mor blir forflyttet til en ny jobb i Pittsburgh, som ligger over 480 kilometer fra Philadelphia, og Topanga flytter med familien til Pittsburgh. Cory og Topanga prøver å ha et avstandsforhold, men det ender med at Topanga rømmer tilbake til Philadelphia. Topangas foreldre bestemmer at hun kan bo hos sin tante Prudence (spilt av Olivia Hussey) i Philadelphia frem til Topanga er ferdig med skolen. Senere i skoleåret havner Mr. Turner i en alvorlig motorsykkelulykke.

En ny student, Angela, flytter til Philadelphia og blir kjæreste med Shawn. Corys mor Amy oppdager at hun er gravid. Under en skitur i regi av skolen forstuer Cory ankelen, og Lauren, som jobber på skihytten, tar seg av ham. De kysser hverandre, og Cory lyver om det for Topanga. Topanga oppdager Corys løgn, og de slår opp. Cory er opprørt etter bruddet, han drikker seg full og ender opp med å bli arrestert, sammen med Shawn. De to blir enige om å aldri drikke alkohol mer, men Shawn bryter løftet og dukker opp full på skolen. Shawn innser at alkoholisme går i familien hans, og at han burde slutte å drikke.

Topanga tilgir Cory etter at hun selv har kysset en gammel venn fra barneskolen. De går på skoleball sammen, og blir kåret til ballets konge og dronning. Samme kveld forteller Corys mor Amy, at hun er gravid. Mr. Feeny bestemmer seg for å pensjonere seg ved slutten av skoleåret, og flytter til Wyoming, men det tar ikke lang tid før han er tilbake som lærer. Topanga kommer inn på Yale University, men Cory vil ikke at hun skal dra fra ham. Etter eksamen sier Topanga at hun ikke vil begynne på Yale fordi hun vil være sammen med Cory. Topanga frir til Cory, men begges foreldre blir opprørt over at de har forlovet seg i så ung alder.

Sesong 6–7: College[rediger | rediger kilde]

Shawn, Cory, Topanga og Angela begynner på Pennbrook University, der Jack og Eric også går. Rachel McGuire, en ny student fra Texas, flytter inn hos Eric og Jack. Dette fører til problemer, ettersom begge guttene blir forelsket i henne. Faren til Angela forsøker å rekruttere studenter til et reserveoffiserprogram (ROTC), som innebærer at de kan få stipend for å studere mot at de forplikter seg til å tjenestegjøre i USAs reservestyrker. Feeny blir tilbudt en lærerjobb ved universitetet, og blir etter hvert kjæreste med en av dekanene. Topangas foreldre skiller seg, og Topanga bestemmer seg for å avlyse det planlagte bryllupet. Hun slår opp med Cory, og forteller ham at hun ikke tror på ekte kjærlighet.

Shawns far Chet dør av et hjerteinfarkt, og Jack innrømmer hva han egentlige føler for Rachel. Eric bestemmer seg for å flytte ut av leiligheten, slik at han ikke er i veien for Jack og Rachel. Shawn legger ut på en reise i bilen sin, og sier at han aldri kommer tilbake. Han kommer likevel tilbake etter å ha fått vite at Corys lillebror Joshua har kommet til verden lenge før termin, og at det er fare for at han ikke vil overleve. Shawn får et brev fra moren sin der hun forteller at hun ikke er hans biologiske mor, og Shawn starter forgjeves å lete etter kvinnen som fødte ham.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]