Et farlig spill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et farlig spill
orig. Cruel Intentions
Generell informasjon
SjangerDrama
Romantikk
Utgivelsesår5. mars 1999 (USA)
11. juni 1999 (Norge)
Prod.landUSA
Lengde97 min.
Bak kamera
RegiRoger Kumble
ProdusentNeal H. Moritz
Basert påFarlige forbindelser
MusikkEdward Shearmur
SjeffotografTheo van de Sande
Foran kamera
Hovedrolle(r)Sarah Michelle Gellar
Ryan Phillippe
Reese Witherspoon
Selma Blair
Annen informasjon
Budsjett10 500 000 USD
Totalomsetning75 902 208 USD
Prod.selskapOriginal Film
Newmarket Capital Group
DistributørColumbia Pictures
Eksterne lenker

Et farlig spill (orig. tittel Cruel Intentions) er en amerikansk dramafilm fra 1999 med Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe, Reese Witherspoon og Selma Blair i hovedrollene.

Filmen er regissert av Roger Kumble, og baserer seg på boken Farlige forbindelser (Les Liaisons dangereuses) skrevet av Pierre Choderlos de Laclos i 1782, men omhandler rike tenåringer ved en high school i New York i stedet for 1700-tallets Frankrike.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I et eksklusivt herskapshus i New York diskuterer den velstående og populære tenåringen Kathryn Merteuil sin utdannelse med fru Caldwell og datteren Cecile. Kathryn lover fru Caldwell at hun skal passe godt på den mer naive Cecile. Når Kathrins bror Sebastian Valmont (spilt av Ryan Phillippe) kommer inn i rommet, reagerer fru Caldwell negativt på ham og går snart sin vei sammen med Cecile. Kathryn innrømmer ovenfor Sebastian at hun har tenkt å bruke Cecile til å ta hevn på sin tidligere kjæreste Court Reynolds, som nylig dumpet henne til fordel for Cecile. Kathryn ber Sebastian om å forføre Cecile, og dermed forhindre hennes forhold til Court. Sebastian nekter å være med på hennes plan, fordi han i steden planlegger å forføre Annette Hargrove, datteren til rektor ved skolen deres som er jomfru og som har publisert et essay til støtte for kyskhet frem til ekteskapet.

Etter litt forhandling blir Kathryn og Sebastian enige om et veddemål: hvis Sebastian aldri klarer å forføre Annette, skal Kathryn få Sebastians Jaguar. Men hvis Sebastian lykkes med veddemålet skal Kathryn ha sex med ham, ettersom Kathryn er den eneste kvinnen Sebastian fremdeles ikke har klart å få til sengs. Sebastians første forsøk på å forføre Annette mislykkes, ettersom hun allerede vet om hans dårlige rykte rundt kvinner. Sebastian oppdager at fru Caldwell, Ceciles mor, har advart Annette om ham. I mellomtiden har Cecile er forhold med hennes eldre musikk-lærer, Ronald Clifford. Kathryn avslører dette forholdet ovenfor fru Caldwell, som beordrer Cecile å avslutte forholdet. Cecile på Kathryn, som råder henne til å være så promiskuøs som mulig for å lære hvordan hun best burde glede Ronald.

Sebastian begynner virkelig å bli forelsket i Annette. Når han bekjenner sin kjærlighet, fullbyrder de forholdet deres. Kathryn tilbyr seg å ha sex med Sebastian etter at han har vant veddemålet deres. Men Sebastian avviser henne, fordi han nå bare ønsker Annette. Men dette gjør Kathryn rasende og misunnelig. Sebastian informerer henne om at han planla å fortelle Annette sannheten. Kathryn advarer ham om at dette vil ødelegge både hans og Annettes gode rykte.

Sebastian lyver deretter ovenfor Annette og påstår at han bare ønsket å se hvordan hun var i sengen, og at han egentlig aldri hadde noen romantiske følelser for henne. Sebastian informerer deretter Kathryn om at han har avsluttet forholdet med Annette, og nå vil ha belønningen sin for å vinne veddemålet. Kathryn avslører at han, og ikke Annette, var det sanne offeret for ordningen hennes: for sin egen underholdning manipulerte hun Sebastian til å forlate Annette når hun innså at han virkelig elsket henne. Kathryn nekter deretter å ha sex med Sebastian, og kaller ham en taper.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]