Et cetera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et cetera er et latinsk uttrykk som betyr «og andre (ting)» eller «og så videre».[1] Det er tatt direkte fra det latinske uttrykket som bokstavelig talt betyr «og resten (av slike ting)». Et betyr «og»; cetera (flertall av ceterum/caeterum) betyr «resten».

Etordsstavemåten «etcetera» er vanlig i bruk, og er akseptert som korrekt av flere ordbøker. Det kan også forekomme stavet et caetera eller et cætera, og er ofte forkortet til etc. Arkaiske forkortelser, mest brukt innen lovgivning, notater for matematikk og kvalifikasjoner, inkluderer &/c., &c., og &ca..[2]

Frasen et cetera er ofte brukt for å presentere den logiske fortsettelsen av en serie beskrivelser. For eksempel i følgende setning:

Vi vil trenge masse frukt: epler, bananer, appelsiner etc.

etc.-en står for «og andre typer frukt».

Vanligvis vil alltid den forkortede versjonen etterfølges av et punktum, og er vanlig i britisk-engelsk. I amerikansk-engelsk skal det alltid stå et komma før etc.:

A, B, C, etc.

ikke:

A, B, C etc

Det kan være verdt å merke seg at noen forlagsstiler (spesielt i Storbritannia) ikke lenger krever foregående komma eller etterfølgende punktum. Generelt rådes skribenter til å bruke den tradisjonelle stilen hvis ikke omstendighetene tilsier noe annet.

I noen situasjoner kan ellipse («...») være stedfortreder for «et cetera» når den er brukt på slutten av en setning, som i:

Vi trenger masse frukt: epler, bananer, appelsiner ...

En vanlig feilstavelse av forkortelsen er «ect.»; en vanlig feilaktig uttale er «ex cetera», og en annen vanlig feilstavelse er «et cetra».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «et cetera», Bokmålsordboka
  2. ^ «et cetera», Online Etymology Dictionary