Es ist für uns eine Zeit angekommen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Es ist für uns eine Zeit angekommen» var opprinnelig en Sternsinger-sang fra Wiggertal i Kanton Luzern i Sveits som har fått utbredelse i hele det tyskspråklige området med forskjellige tekstoverleveringer. Opprinnelig var det knyttet til de tyske skikker knyttet til feiringen av De tre vise menn.

En nasjonalsosialistisk sangbok, «Deutsche Kriegsweihnacht»[1] fra 1939 hadde omdiktet teksten i så stor grad at den var avkledt det kristelige innhold den hadde fra begynnelsen av[2], og ble presentert som vintersang. Det er denne variant av nazi-dikteren Paul Hermann (1904–1970) som trass i sin tilblivelse er forblitt den mest utbredte.

Den modernisert og igjen med kristelig innhold ble inntatt som julesang i 1993/94 i noen regionale utgaver av Evangelisches Gesangbuch.

Fra 1966 finner man den i det en katolsk sangbok[3] og med tre vers; den versjonen knytter sterkt an til den opprinnelige tekst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gilbert Weisbier. Sternsinger verstimmt über Nazitext in Schulbuch. 
  2. ^ Ingeborg Weber-Kellermann: Das Buch der Weihnachtslieder. Schott, Mainz 1982, ISBN 3-7957-2061-3, S. 232f.
  3. ^ Das bunte boot. Lieder für Jungen und Mädchen, hrsg. durch die Hauptstelle der Deutschen Katholischen Jugend, Freiburg, 1966³