Erwin König

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erwin König
Bundesarchiv Bild 169-0526, Russland, Scharfschütze in Stellung.jpg
Født20. århundre
Død1942
Volgograd
Beskjeftigelse Skarpskytter

Erwin König og Heinz Thorvald er navnene på en oppdiktet dyktig skarpskytter som var medlem av det tyske Wehrmacht og som angivelig skal ha blitt drept av den legendariske sovjetiske skarpskytteren Vasily Zaytsev under slaget om Stalingrad under den andre verdenskrig.

König er nevnt både i Zaytsev sine egne memoarer som kom ut like etter krigen og i William Craigs Enemy at the Gates: The Battle for Stalingrad som ble publisert i 1973. Zaytsev hevder at duellen mellom dem fant sted over en periode på tre dager i ruinene av det utbombede Stalingrad. I hans egne memoarer, refererer Zaytsev til ham som en tysk skarpskytter som heter Heinz Koning og han skal ha vært trener ved en snikskytterskole i Berlin, som ifølge dokumentene som ble hentet fra jakken hans etter at han skal ha blitt skutt.

På det nasjonale forsvarsmuseet i Moskva henger det et gevær som angivelig skal ha tilhørt en skarpskytter fra Wehrmacht, som heter Erwin König. Under et besøk i Berlin, skal Zaytsev angivelig ha blitt konfrontert av en kvinne som fortalte ham at hun var Königs datter, men sovjetiske myndigheter evakuerte raskt Zaytsev ut av lokalet for å unngå noen form for konfrontasjon mellom dem.

En fiktiv fortelling av duellen i filmen Enemy at the Gates skildrer Erwin König som leder for Wehrmachts snikskytterskole, som lå i Berlin under krigen. Han blir i denne filmen spilt av Ed Harris og han blir sendt til Stalingrad for å drepe sovjetiske snikskyttere. Opprinnelige skal han ha lykkes med å drepe minst fire av Vasilijs partnere, men til slutt ble han er narret av den sovjetiske skarpskytteren. König ble avbildet som en hensynsløs bayersk aristokrat som tapte kampen mot gjeteren Vasilij Zaytsev. I filmen blir han drept ved Stalingrad togverftet av Zaytsev.