Ernst Wiechert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ernst Wiechert
Født18. mai 1887[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Piersławek
Død24. aug. 1950[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (63 år)
Stäfa[5]
BeskjeftigelseSkribent, Studienrat, offiser, gymnaslærer, motstandskjemper, lyriker, dramatiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedAlbertus-Universität Königsberg
NasjonalitetDet tyske riket

Ernst Wiechert

Ernst Wiechert (født 18. mai 1887 i landsbyen Kleinort i Kreis Sensburg i Østpreussen i keiserriket Tyskland, død 24. august 1950 i Uerikon ved Stäfa am Zürichsee i Sveits) var en ledende tysk forfatter, en av de mest leste til godt ut i 1930-årene, da nazistene grep inn mot ham.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ernst Wiechert vokste opp i de masuriske skoger, som sønn av forstmester Martin Wiechert og hans hustru Henriette Wiechert født Andreae. Han studerte ved Albertusuniversitetet i Königsberg.

Forfatterskap avbrutt av krigsinnsats[rediger | rediger kilde]

Han arbeidet fra 1911 som lærer i Königsberg og Berlin, samtidig som han begynte å skrive romaner, noveller og fortellinger. i 1912 giftet han seg med din forlovede, Meta Mittelstädt (1890–1929). Ved utbruddet av første verdenskrig i 1914 meldte han seg som frivillig, men noe senere ble han dimittert på grunn av en nyresykdom. I 1915 kom han tilbake og til fronten, og mottok samme året Jernkorset av andre klasse (EK II) Senere mottok han også EK I. I 1916 ble han utdannet til offiser, og ble senere såret av granatsplinter to ganger. Under krigen ble Wiecherts eneste barn, Ernst-Edgar. født i 1917; det ble bare én dag gammelt.

Senere karriere[rediger | rediger kilde]

Gjennombruddet kom i Berlin i 1932 med romanen Die Magd des Jürgen Doskocil; etter dette kunne han legge bort læreryrket og konsentrere seg om et forfatterskap med utgivelser med millionopplag. Han etablerte seg i Bayern ved innsjøen Starnberger See.

Hans dype kristne forankring gjennomsyret hans forfatterskap, og begrunnet også hans advarsler mot den nasjonalsosialistiske ideologi på tidlig tidspunkt. En tale for studenter i München i 1935 kurserte illegalt i Tyskland, og ble smuglet til Moskva innbakt i et brød og der utgitt i det viktige tyske eksiltidsskriftet Das Wort. Wiechert begrunnet også offentlig sin motstand mot deltakelse ved folkeavstemningen om Østerrikes innlemmelse i Det tyske Rike, skrev et åpent brev som krevde løslatelse av Martin Niemöller og erklærte at han gav assistanse til Niemöllers familie fremfor til den nazistiske hjelpeorganisasjonen NS-Winterhilfswerk.

Etter alt dette ble Wiechert arrestert, og satt i fire måneder i konsentrasjonsleiren Buchenwald. Han forfattet en skildring av denne opplevelsen, "Der Totenwald", som han gravde ned i haven.

Etter løslatelsen ble han truet av Goebbels: Vi vet at Deres innflytelse på ungdommen er stor og farlig. Skulle De igjen ytre eller skrive ett eneste ord mot vår stat, vil De igjen havne i konsentrasjonsleir, og da på livstid og med Deres fysiske tilintetgjørelse som mål. (Der Totenwald, S. 131 f.)

I 1945 utkom Der Totenwald, og der fremgikk det at han hadde mistet sin gudstro under tiden i Buchenwald - men fra innkomstene fra bokens førsteutgave finannsierte Wiechert tre kirkeklokker til den katolske kirken St. Michael i Degerndorf i Oberbayern. Etter krigen var Wiechert en kritiker av det vesttyske samfunn.

I juni 1948 flyttet Wiechert til Sveits, og slo seg ned på Rütihof i Uerikon-Stäfa ved Zürichsjøen; hans ektefelle - i 1932 hadde han giftet seg på nytt med Paula Marie «Lilje» Junker født Schlenther (1889–1972) - forble boende i Vest-Tyskland. Den 24. august 1950 døde han i en alder av 63 år av kreft. I Stäfa ble hamn begravet. Wiechert etterlot seg 13 romaner og rundt 50 noveller og fortellinger.

Verker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000000324, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 144408, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id wiechert-ernst[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]